Lova Blom: "En stor omställning att flytta till Stockholm"
Publicerad: 2022-02-07
Intervju
I den här intervjuserien lär vi känna några profiler i SDHL lite bättre. Näst på tur: Djurgårdens Lova Blom som berättar om hur det var att flytta till Stockholm som 16-åring samt hur hon vände besvikelsen att inte ta en OS-plats till tändvätska.

När SDHL.se får tag i Djurgårdens Lova Blom, 18, har hon precis avslutat ännu en skoldag. 18-åringen går sista året på gymnasiet och ser fram emot att ta studenten till sommaren.

– Det känns otroligt skönt måste jag säga. Jag känner mig klar med skolan, säger Lova Blom.

Vad ser du mest framemot, slutspel eller studentveckan?

– Haha, jag måste säga slutspel på den, säger hon.

Övervägde en flytt till Luleå

Eftersom både Lovas pappa och bror höll på med hockey blev det naturligt att även Lova testade, och hon fastnade direkt. När det var dags för gymnasiet hade Nyköpingstjejen några olika alternativ, men valet föll till slut på Djurgården.

– Jag var runt och kollade några andra hockeygymnasium. Jag var uppe i Luleå bland annat. Det verkade bra där uppe, men jag landande i att det skulle bli Djurgården. Det är en bra förening, med vettiga tankar. Det lockade. Till slut blev det ett rätt enkelt beslut, säger Blom.

Flytten från Nyköping till Stockhom var dock inte helt lätt som 16-åring.

– I början var det en stor omställning. Att lämna allt man hade i Nyköping och bo själv var en stor omställning. I början var det tufft, men jag växte in i det ganska fort, med egna rutiner och sådana grejer, säger hon.

Var du någon gång nära att flytta hem?

– Nja, inte flytta hem, men det var en tuff period. Jag flyttade upp i slutet av juli och fram till jul var det rätt ensamt. De mörka tiderna påverkade väl också och det var tufft. Men jag tvekade ändå aldrig på att vara kvar, säger Lova Blom.

{!A}

Hon nämner framförallt matlagningen som ett av de ”större problemen” med att flytta hemifrån

– Jag har inte varit intresserad av matlagning på det sättet. Det var inget hinder, men det var mycket att tänka på. Jag har löst det, men jag slår inte alltid på stort när jag lagar mat, säger Blom.

Vem i laget bjöd du senast på middag och vad bjöd du på?

– Nicole Hall var här senast. Då blev det lax och potatis. Inte så komplicerat, säger Lova Blom.

Hänger du och Nicole mycket utanför isen?

– Ja, det gör vi. Hon kom hit lite senare. Hon är ett år yngre, men vi kände varandra från U18-landslaget. Det har blivit att vi hänger mycket när vi har tid, säger Blom.

{!B}

Drömmer om OS och VM

Blom debuterade i SDHL säsongen 2019/20 och första säsongen noterades hon tio poäng. I fjol blev det 18 och nu står hon noterad för 14 poäng.

– Under de här åren har jag haft en enorm utveckling, både personligt och hockeymässigt. Jag har fått mer och mer förtroende för varje år, vilket känns jättekul. Jag började på ruta ett med flytt och att komma in i SHDL. Det har varit lärorikt och spännande. Jag tycker det har gått bra, säger Djurgårdsforwarden.

I somras gjorde Blom sin första match med Damkronorna. Totalt har hon gjort fyra landskamper, men hon fick inte plats i det svenska OS-laget.

– Jag hade absolut hoppats på OS, men det är vad det är. Klart att jag hade drömt om det, men det räckte inte den här gången. Det är inget att gräva ner sig för, säger Blom.

Efter att truppen till Peking presenterades har Blom höjt sig. På tre matcher har 18-åringen gjort sex poäng och hon medger att det gav en liten tändvätska att hon inte tog plats i Damkronornas OS-trupp.

– Absolut, självklart. Jag tände till och körde lite extra hårt för bevisa, inte bara för dem (landslagsledningen) utan även för mig själv. Att det här beskedet inte ska ta alltför hårt på mig, utan att det bara är att köra på, säger Lova Blom.

Utöver OS om fyra år, vad har du för målsättningar?

– Att ta ett SM-guld i Djurgården är ett stort mål. Men även att vara med i Damkronorna framöver, att spela VM och som sagt OS om fyra år. Det är mina stora mål, säger Lova Blom.

{!C}

Johannes Hägglund