Experten: De vinner SM-guld och hon är ligans MVP
Publicerad: 2021-09-10
Intervju
I morgon smäller det. Då är det dags för säsongen att dra igång. För att höja temperaturen ytterligare ringde vi upp C Mores expert Pernilla Winberg. Här berättar hon vem hon ser som sommarens bästa nyförvärv, vem hon tycker är ligans mest värdefulla spelare för sitt lag samt vilket lag som hon tror vinner SM-guld.

Äntligen har det blivit dags för SDHL-säsongen att starta. I morgon spelas den första omgången och det är flera högintressanta matcher på schemat. Eller vad sägs om Stockholmsderbyt mellan AIK och SDE samt en finalrepris mellan Brynäs och Luleå/MSSK?

Tidigare i veckan var det dags för den årliga upptaktsträffen och där var de flesta överens om att Brynäs är favorit att vinna guld den här säsongen. Vilket Pernilla Winberg, expert på C More, håller med om.

– Brynäs har fått behålla stommen från i fjol och har kvar spetskedjan från förra säsongen, med Josefin Bouveng, Lara Stalder och Katerina Mrazova. De kommer att producera mycket framåt. I och med att de har kvar stommen från förra året kan de bygga vidare på det och jobba på detaljer för att gå hela vägen den här säsongen, säger den tidigare landslagstjärnan.

Vilka lag ser du som de främsta utmanarna till Brynäs?

– Luleå/MSSK är alltid bra. De har fått behålla sina finska stjärnspelare och de har en vinnarkultur som gör att de alltid är i toppen med bra förutsättningar från klubben. Får Linköping ihop sitt lag blir de vassa, särskilt om Neatby storspelar i målet. HV71 är lite oklart i nuläget, men de kan nog få ihop en hårt jobbande trupp som kan utmana de bästa lagen, säger Winberg.

Vilket lag tror du kommer att överraska mest positivt?

– AIK tror jag kommer vara mer jämna den här säsongen och bli svåra att möta för många lag. De kan plocka poäng mot de flesta i serien, säger Pernilla Winberg.

"Vågar göra det lilla extra"

Om vi går över på några spelarfrågor. Vilka spelare tror du får säsongens stora genombrott?

– Nicole Hall är en. Hon avslutade förra säsongen väldigt bra och är en spelare med bra karaktär. Hon spelar alltid för laget, har bra skridskoåkning och bra driv mot mål. Hon vågar göra det lilla extra och därför tror jag hon kommer att sticka ut nu när hon kommer få ta ett större ansvar i Djurgården. Jag kan även nämna Mira Jungåker (HV71). En väldigt skicklig back, som vågar ta för sig. Bra på att värdera lägen, både offensivt och defensivt, säger Winberg.

{!A}

Vilken spelare i ligan är mest värdefull för sitt lag?

– Jenni Hiirikoski i Luleå. Hon är en av världens bästa backar. Hon har varit kapten i Finland de senaste åren och det bevisar hur mycket hon betyder, med tanke Finlands framgångar. Hon har drivit Luleå framåt, både när det gått bra och lite tyngre. I år tror jag att Luleå får en tuffare säsong än på länge och därför blir hon ännu viktigare den här säsongen. En MVP, säger Winberg.

De har hänt en del över sommaren i de olika lagen. Vilka ser du som de tre bästa nyförvärven inför den här säsongen?

– Jag håller Justine Reyes som det bästa nyförvärvet. Hon är väldigt skicklig. En avig rightare som kan göra det lilla extra. Jag tror hon blir en viktig kugge i Linköpings anfallsspel. Hon ser svårstoppad ut.

– Michelle Löwenhielm. Hon är den spelare som SDE behöver, som kan göra viktiga mål i viktiga lägen. De har inte riktigt haft någon sådan spelare, men nu har de fått in en spetsspelare i toppklass.

– Phoebe Staenz vill jag också lyfta fram. Det är en energispelare som kan lyfta Leksand, både på och utanför isen. Leksand vill spela med mycket energi och jag tror att hon kommer att passa perfekt där.

Vilka spelare i SDHL ska vi hålla ett extra öga på? Vilka är mest sevärda enligt dig?

– Lara Stalder och Katerina Mrazova i Brynäs. Båda är skickliga målskyttar och passningsspelare. De gillar att göra det lilla extra för att bjuda på hockeygodis. Det är aldrig tråkigt att titta när de spelar hockey ihop. Petra Nieminen (Luleå/MSSK) är också lekfull. Hon kan göra de oväntade sakerna och jobbar alltid hårt. Jag tycker hon är sevärd på det sättet, säger Winberg.

Avslutningsvis, vilken spelare i ligan tycker du är mest underskattad?

– Nicoline Söndergaard. Hon är alltid en av de viktigaste spelarna i alla lag hon har spelat i, men hon kanske inte får den uppmärksamheten som spelarna som gör mest poäng får. Även om Söndergaard alltid är bidragande både i offensiven och defensiven med sitt hårda jobb för att göra andra bättre. Hon kommer att betyda mycket för HV71 den här säsongen, säger Pernilla Winberg.

Pernilla Winbergs grundserietips:

  1. Brynäs

  2. Luleå/MSSK

  3. Linköping

4 .HV71

  1. MoDo

  2. Djurgården

  3. AIK

  4. SDE

  5. Leksand

  6. Göteborg

Johannes Hägglund