"Med Reideborn i laget kommer det att hända grejer"
Publicerad: 2021-08-27
Lagpresentation
SDHL-säsongen närmar sig med stormsteg och det har blivit dags att gå igenom samtliga klubbar – lag för lag. Näst på tur: Göteborg HC, och här ger Göteborgs-Postens hockeyreporter Johan Rylander sin syn på laget. ”Det är en jätteskräll om Göteborg kan undvika sistaplatsen”, säger han.

Göteborg tog klivet upp i SDHL 2017. Vilket betyder att de har fyra säsonger i högstaligan, och i samtliga har de slutat tia. Förra säsongen blev det tre segrar på 36 matcher och frågan är om laget kan ta några kliv uppåt den här säsongen? Tveksamt, om vi frågar Johan Rylander, som bevakar Göteborg HC för Göteborgs-Posten.

– Det är ett bottenlag och har varit det sedan laget gick upp. GHC får rikta in sig på det även i år. Jag hade hoppats att utvecklingen skulle gå i lite snabbare takt uppåt, men tyvärr går det lite åt fel håll för Göteborg, säger Rylander.

Ersätter Axell med Reideborn

En stor anledning till att Göteborg inte har lyckats bättre än vad de har gjort enligt Rylander är att de har svårt att behålla sina talangfulla spelare. Exempelvis tappade de Hanna Thuvik till Brynäs inför den förra säsongen och till den här säsongen har den skickliga målvakten Frida Axell gått till Luleå.

– Frida är topp tre bland Sveriges målvakter. Hon kunde nästan på egen hand se till att göra matcherna spännande i fjol och när Göteborg vann var det ofta för att hon räddade laget. Vid sidan av Frida var Jennifer Carlsson den som var närmast landslagsspel och hon har gått till Leksand. Det är lite trist att de inte lyckas behålla de unga svenska tjejerna, säger Johan Rylander.

I och med Frida Axells flytt var Göteborg tvungna att värva en ny målvakt och valet föll på den tidigare SDE-målvakten Sofia Reideborn. Ett kanonval, enligt Johan Rylander.

– Hon är den bästa värvning Göteborg har gjort sedan de tog klivet upp i SDHL. Med Reideborn i laget kommer det att hända grejer kring Göteborg. Hon lär ha lite utspel under säsongen och intresset från medierna kommer att öka. Samtidigt är en fulltränad Reideborn en väldigt bra målvakt. Hon kommer att få otroligt mycket skott på sig, men jag tror hon kan hålla landslagsklass. En otroligt smart värvning av Göteborg, säger Johan Rylander.

{!B}

"Skulle behöva en målskytt"

Utöver Reideborn har Göteborg exempelvis plockat in Emelie Cordoba från Brynäs, norskan Andrine Furulund från Leksand, den tjeckiska talangen Hana Haasova samt den ungerska landslagsforwarden Imola Horvath.

– Emelie Cordoba är rutinerad och kommer att tillföra mycket. Hon kommer att få mycket förtroende och vara en av lagets bästa spelare. En annan intressant värvning är Hana Haasova. 18 år, leftare, ruskigt skridskostark och redan med i det tjeckiska landslaget. Hon kan få ett genombrott i år. Men i och med att de har svårt att behålla sina svenska spelare har de fått titta utomlands och nu känns det nästan som att de har en ung talangfull tjej från varje land i Europa. De har väldigt många nationaliteter i truppen och jag tror att det kan vara svårt att bygga ett lag, säger Johan Rylander.

Vad ser du för styrkor i Göteborg?

– Jag skulle säga försvaret. De är hyfsat med i matcherna ibland, men de har haft problem att göra mål. Frida Axell har spikat igen, men även om hon bara har släppt in två mål har Göteborg inte lyckats producera framåt, säger Johan Rylander.

Vad säger du om Göteborgs chanser den här säsongen?

– De skulle verkligen behöva få in en riktigt bra målskytt. Någon som Hayley Wickenheiser i hennes glansdagar. Någon som kan göra 25 mål, men nu har de inte det. Därför tycker jag att det är en jätteskräll om Göteborg kan undvika sistaplatsen, säger Rylander.

{!A}

Johannes Hägglund