"Klickar alla delar har Djurgården ett bra lag"
Publicerad: 2021-08-26
Lagpresentation
SDHL-säsongen närmar sig med stormsteg och det har blivit dags att gå igenom samtliga klubbar – lag för lag. Näst på tur: Djurgården, och här ger Pernilla Winberg, expert på C More, sin syn på laget. ”Behåller Djurgården självförtroendet från förra säsongen tror jag att de kan vara med och slåss i toppen”, säger den förra landslagsstjärnan.

Lovisa Berndtsson, Andrea Dalen, Allie Munroe och Sarah Bujold är några av spelarna som har lämnat Djurgården inför den här säsongen. Det innebär att laget har tappat två av sina tre poängbästa spelare från förra säsongen (Dalen och Bujold) samt lagets förstamålvakt (Berndtsson).

– Andrea Dalen har varit en ledande spelare och har ofta gjort de viktiga målen, särskilt i slutspelet. Hon är ett stort tapp. Även Munroe och Bujold har haft betydande roller och kommer att saknas. Det är mycket rutin som har försvunnit där, och även spets. Så vi får se hur de klarar sig utan dessa spelare, säger Pernilla Winberg, expert på C More.

"Nu får ungdomskedjan mer utrymme"

Dessa tapp gör att Winberg har lite svårt att se att Djurgården ska kunna upprepa fjolårets resultat – en fjärdeplats i grundserien samt semifinal.

– Egentligen hade Djurgården en ganska tuff start på fjolårssäsongen. Exempelvis hade de problem med powerplay och det var inte förrän i slutet som de kom igång. De var rätt skadedrabbade i skutskedet, men då var det andra spelare som klev fram. Ungdomskedjan med Lindberg, Hall och Blom gjorde det väldigt bra. De lös av självförtroende och tog verkligen chansen, säger Winberg.

Som Winberg är inne på imponerade Lova Blom, 18, Nicole Hall, 17, samt Maria Lindberg, 18, förra säsongen. Trion svarade för 35 poäng i grundserien och nu när flera av fjolårets toppspelare offensivt har lämnat räknar Pernilla Winberg med att dessa tre kommer att få dra ett större lass.

– Nu får de mer utrymme, mer speltid. De fick känna på det inför slutspelet förra säsongen när de blev lite höjda efter sina fina prestationer. Nu gäller det att orka hänga i hela säsongen och orka driva det hela vägen. Det ska bli intressant att följa, säger Pernilla Winberg.

{!B}

Ungt målvaktspar

Durgården har som tidigare nämnt inte bara blivit av med offensiv spets till den här säsongen. De har även tappat förstamålvakten Lovisa Berndtsson, 32, som har spelat i föreningen sedan 2015, tagit plats i två VM-trupper samt spelat 20 matcher eller fler under fyra av de fem senaste säsongerna. Till den här säsongen består Djurgårdens målvaktspar av Ida Boman, 18, som stod två matcher i fjol, samt Wilma Nilsson, 20, som gjorde 12 framträdanden förra säsongen.

– De är unga, men Ida gjorde det superbra förra säsongen. Nu ska de spela match efter match och det kan vara tufft i den åldern. Med Berndtsson försvann mycket rutin, säger Winberg.

Vad tror du om Djurgårdens chanser den här säsongen?

– Det är ett ungt och hungrigt lag. Behåller de självförtroendet från förra säsongen tror jag att de kan vara med och slåss i toppen, men jag tror att de kommer att få det tufft i början av säsongen innan alla har vuxit in i sina roller. Som vi har varit inne på har de tappat många spetsspelare, och därför kommer mycket att hänga på Josefine Holmgren, Josefine Jakobsen (36 poäng förra säsongen) och nyförvärvet Hannah Miller som ska producera framåt. Klickar alla delar har Djurgården ett bra lag, säger Winberg.

{!A}

Johannes Hägglund