"Löwenhielm är en av toppvärvningarna inför säsongen"
Publicerad: 2021-08-31
Lagpresentation
SDHL-säsongen närmar sig med stormsteg och det har blivit dags att gå igenom samtliga klubbar – lag för lag. Näst på tur: SDE HF, och här ger Pernilla Winberg, expert på C More, sin syn på laget. ”De har en större bredd i truppen än förra säsongen”, säger den förra landslagsstjärnan.

SDE är en av klubbarna i SDHL som har tagit störst kliv under de senaste säsongerna. De tog sig upp i högstaligan 2015 och de fem efterföljande säsongerna slutade alla med kvalspel. Men samtliga fem säsonger lyckades de hålla sig kvar och 2019/20 skrev de historia. För första gången snittade de mer än en poäng per match i grundserien och det räckte till en meriterande sjätteplats., vilket innebar att de för första gången tog sig till slutspel. I fjol följde de upp den framgången med att återigen ta en slutspelsplats. Klubbens framfart imponerar på den förra landslagsstjärnan Pernilla Winberg, som även lyfter fram lagets spelmässiga utveckling.

– De har jobbat på väldigt bra de senaste åren och har en uppåtgående trend. De har också gått från att vara ett jobbigt lag att möta till att vara spelskickliga. Tidigare var de mest kända för att spela fult och försöka förstöra spelet. Nu är de ett mer spelförande lag, säger Pernilla Winberg, som numera är expert på C More.

Har en av ligans bästa målvakter

En stor anledning till klubbens två raka slutspel stavas Lindsey Post. Den 27-åriga målvakten har imponerat stort i SDE-tröjan. Första säsongen hade hon hela 94,2 i räddningsprocent och blev utsedd till ligans bästa målvakt. I fjol landade hon på 91,2 i räddningsprocent och noterbart är att hon stod i elva av lagets tolv segrar.

– Lindsey Post är riktigt bra. Jag skulle ranka henne som en av ligans tre bästa målvakter, tillsammans med Stephanie Neatby (Linköping) och Sara Grahn (Luleå), säger Pernilla Winberg.

Förra säsongen stod Post 32 matcher, flest i ligan, men till den här säsongen har SDE stärkt upp målvaktssidan då de har värvat Sabina Eriksson, 28, som har gjort 160 SDHL-matcher, i Linköping, HV71 och senast AIK.

– Sabina Eriksson är en duktig och rutinerad målvakt. Det kan bli viktigt för Lindsey också, att ha en backup med mycket rutin. De kan pusha varandra. Målvaktssidan ser väldigt bra ut för SDE, säger Pernilla Winberg.

{!B}

"Löwenhielm kommer att betyda väldigt mycket"

Utöver Eriksson kan nämnas att SDE har förstärkt med Hannah Clayton-Carroll, som vann Göteborgs interna poängliga den gångna säsongen, norskan Mathea Fischer samt den stora värvningen Michelle Löwenhielm. 26-åringen har Enebybergs IF som moderklubb och på meritlistan finns bland annat ett SM-guld (2013 med AIK), ett OS, fem VM-turneringar och förra säsongen smällde hon in 49 poäng, fördelat på 19 mål och 30 assist, vilket räckte till en sjunde plats i poängligan.

– Löwenhielm kommer att betyda väldigt mycket, med hennes rutin. Framförallt kommer hennes förmåga att göra mål i viktiga lägen att bli viktigt för SDE. Det är kanske något de har saknat tidigare, men hon spetsar verkligen SDE:s trupp, säger Pernilla Winberg.

Hur högt rankar du Löwenhielm bland värvningarna inför den här säsongen?

– Absolut en av toppvärvningarna i SDHL, säger Winberg.

Har en bredare trupp

Annars har SDE fått behålla stommen och det ser Winberg som en nyckel till att SDE har möjlighet att ta ytterligare kliv den här säsongen.

– Det är väl (Savine) Wielenga, som har gått till HV71, som kommer att saknas. Hon var en bidragande faktor framåt. Annars har de en stabil trupp. Med tanke på att de har gjort två rätt bra säsonger är det viktigt att fortsätta bygga på det. Dessutom tycker jag att de har en bredare trupp än förra säsongen och som jag var inne på blir de också spetsigare med Löwenhielm, säger Winberg.

Ser du någon svagare del i SDE:s lagbygge?

– Backsidan är ett frågetecken. Den är lite tunnare och även att de ska få ihop femmorna så att det klickar. Att de på så sätt ska lyckas göra mål i viktiga lägen och i powerplay. De har spelat jämnt i många matcher, men inte riktigt orkat hela vägen och då blir det lätt att de släpper in något mål i slutminuterna, säger Winberg.

Varför tror du att det har blivit så?

– Lite för att de har saknat spets. Jag kan också tycka att det har saknats lite taktiskt i SDE. Laget har blivit bättre och bättre och de kanske behöver lite mer taktiskt från ledarsidan. Därför ska det blir väldigt intressant att se hur det blir med deras nya finska tränare, Johanna Ikonen, säger Pernilla Winberg.

{!A}

Johannes Hägglund