"AIK är redo att ta nästa steg"
Publicerad: 2021-08-23
Lagpresentation
SDHL-säsongen närmar sig med stormsteg och det har blivit dags att gå igenom samtliga klubbar – lag för lag. Först ut: AIK, och här ger C Mores expert Pernilla Winberg sin syn på laget. ”De är redo att ta nästa steg”, säger den tidigare landslagsstjärnan.

AIK fick det aldrig riktigt att lossna förra säsongen och till slut landade klubben på en åttonde plats, vilket var andra gången på tre år som de blev åtta i grundserien. Väl i slutspelet tog det stopp i kvartsfinal – för femte året i rad.

– Jag tror att AIK är rätt besvikna på förra säsongen och att de är rätt peppade på att ta lite revansch den här säsongen, säger Pernilla Winberg, som numera är expert på C More.

Har ett helt nytt målvaktspar

Förra säsongen var det Lisa Johansson och Erica Udén Johansson som framförallt visade vägen offensivt för AIK med 23 respektive 21 poäng. Pernilla Winberg tror att duon får dra ett tungt lass även i år, men att de samtidigt kan få lite avlastning från några av värvningarna klubben har gjort inför säsongen.

– AIK har fått Saana Valkama från Leksand, som är med från och till i finska landslaget. Jag såg henne på en försäsongsmatch och hon kommer att göra det bra. Även Sarah-Eve Coutu-Godbout kommer vara en bra förstärkning tillsammans med de andra nyförvärven, säger Winberg.

Utöver ovan nämnda spelare har AIK även plockat in schweiziskan Sarah Forster från Leksand samt kanadensiskan Lindsey Donovan. Lägg därtill att de har en helt ny målvaksduo. Sabina Eriksson och Jule Flötgen har lämnat för SDE respektive Leksand. In har i stället Agnes Åker, senast i Brynäs, samt Minatsu Murase, som har spelat fyra VM-turneringar, kommit.

– Målvaktssidan ser väldigt bra ut. Framförallt viktigt att få in Minatsu, som tidigare har spelat i AIK och har sina rötter där, säger Winberg.

Murase spelade dock inget förra säsongen. Vad tror du att vi kan ha för förväntningar på henne?

– Hon har en vinnarskalle och gör saker ordentligt när hon väl gör något. Hon tränar stenhårt. Hon vet hur hon ska förbereda sig för att komma tillbaka i bra form. När det gäller henne tror jag inte det är några svårigheter att komma tillbaka. Hon har gjort det tidigare också. Jag tror det bara blir en positiv förstärkning, säger Pernilla Winberg.

"Kan få tillbaka självförtroendet defensivt"

Med Murase och Åker längst bak tror Winberg att AIK kommer att höja sitt spel.

– Det medför att de kanske kan få tillbaka tryggheten defensivt. Jag tror det kommer att betyda väldigt mycket för självförtroendet som lag för AIK. De ha ett väldigt bra lag på papperet varje år, men de har inte fått ut så mycket under de två senaste åren. Jared (Cipparone, AIK:s huvudtränare) är en väldigt bra tränare som jag har haft i landslaget. Utöver defensiven gäller det att de får igång Lisa Johansson, som är en av Sveriges bästa spelare, tillsammans med (Emmy) Alasalmi och (Sabina) Küller, som har varit med länge i landslaget, säger Pernilla Winberg.

{!B}

Borgqvist kliver in som assisterande tränare

Det är inte bara på spelarsidan som AIK har stärkt laget inför den här säsongen. Även på tränarbänken har de värvat. Till den här säsongen kommer Anna Borgqvist att vara assisterande tränare. Hon har en imponerande spelarkarriär bakom sig, som bland annat innehåller 371 SDHL-matcher, fem VM samt två OS-turneringar.

– Hon kan bidra med väldigt mycket. Hon har väldigt mycket med rutin och jag tycker det är viktigt att behålla de gamla landslagsspelarna som vet vad som fungerar och vad som behövs göras, säger Winberg.

Vad ser du för svagheter i årets upplaga av AIK?

– Bredden på laget. De har haft stunder där de har varit väldigt bra, men de har haft för stora dippar de senaste säsongerna. De är väldigt mycket upp och ner. Kan de få en större bredd och fler som bidrar kan de kanske undvika dipparna, säger hon.

På dig låter det som att vi kan förvänta oss lite mer av AIK än förra säsongen. Tolkar jag dig rätt då?

– Ja, det tycker jag. De är redo att ta nästa steg. Jag tror att de har lärt sig från de senaste säsongerna. De kan nog bli lite mer stabila och med nyförvärven kan de bli lite vassare. Jag tror att de hamnar någonstans i mitten av tabellen, säger Pernilla Winberg.

{!A}

Johannes Hägglund