Med anledning av Sofia Reideborns sommarprat
Publicerad: 2020-07-11
Information
Under sommaren har vi Sommarprat i SDHL som är återkommande varje onsdag där en spelare från varje lag berättar om deras historia och tankar. Det har blivit en hel del kommentarer, samtal och frågor kring sommarpratet med SDE-målvakten Sofia Reideborn.

Vi försöker här svara på de mest återkommande.

– SDHL vill stå för öppenhet och transparens. Vi har inte för avsikt att filtrera någon och det är viktigt att alla får utrycka sina åsikter, säger Gizela Ahlgren Bloom, sportchef på SDHL.

Sofia Reideborns sommarprat på SDHL-podden gick inte obemärkt förbi. Reaktionerna var starka – men inte helt oväntade.
– Att Sofia har starka åsikter som kan uppfattas som kontroversiella är inga nyheter. Det är viktigt att komma ihåg att det är en spelares åsikter och upplevelser, och det utgör inte facit för hur det är och ser ut kollektivt.

I sitt sommarprat uttryckte Reideborn bitvis stor kritik mot den professionella nivån både på och utanför isen. Eftersom SDHL har tagit stora steg de senaste åren, och har en tydlig plan för de kommande åren, vill vi gärna ge en annan bild.
– SDHL är en liga i utveckling och med det kommer att hela tiden kartlägga svagheter och utmaningar för att kunna jobba med att flytta över dessa till våra styrkor. Genom vår strategi 2025 har vi sex strategiska områden som ligger till gagn för att förflytta positionerna framåt, på samtliga områden, säger Gizela Ahlgren Bloom.
– Bland dem finns höjda utbildningskrav, högre kompetens på tränare och ledare samt att uppdatera kravställan för spelarnas och klubbarnas deltagande i SDHL. Vi har mycket att göra för att fortsätta vara en konkurrenskraftig liga i världen.

I sitt sommarprat säger Sofia Reideborn även att om hon vill ”tillämpa någon form av restriktion för relationer inom lagen”.
Det är naturligtvis inget som SDHL håller med om. – Nej. Vi anser att det bör vara som på vilken annan arbetsplats som helst, det är inget vi kommer eller ska införa några restriktioner för. Oavsett relation, när man är på jobbet, i det här fallet hockeyn, ska det skötas professionellt. Det får inte bli så att kärleksrelationer ska påverka hur en sportslig verksamhet sköts. Men det är en ledarfråga i varje enskild klubb, inget som vi styr centralt, säger Ahlgren Bloom.

Nästa steg för strategin 2025 är att sätta tydliga actions för att målen att bli Sveriges mest välmående liga. Angelica Lindeberg, kommersiell chef på SDHL:
– Vi är ett kollektiv där framgångarna är beroende av att parterna är överens, förankrade och medvetna om vad som behöver göras. För att öka professionalismen och monetära medel behöver alla aktörer drar sitt strå till stacken, från liga och klubb till spelare och tränare, säger Angelica Lindeberg.

Var det ett svårt beslut att låta Sofia Reideborn sommarprata?
– När vi beslutade oss för att ha Sommarprat i SDHL gjorde vi en omröstning där hon fick väldigt många röster. Vi tror på transparens och att alla röster ska höras. Vi delar inte alltid samma åsikter, men innerst inne vill vi samma sak: Att damhockeyn ska utvecklas ytterligare, avslutar Gizela Ahlgren Bloom.

Svenska Damhockeyligan