SDHL i samarbete med Dynamic Code för testning av Covid-19
Publicerad: 2020-10-07
Pressmeddelande
Svensk hockey har tillsammans tagit fram ett verksamhetsprotokoll med en rad smittbegränsande åtgärder. SDHL, i samarbete med SHL, inleder nu ett samarbete med HealthTech-bolaget Dynamic Code för att kunna testa personer med misstänkt smitta på ett snabbt och effektivt sätt.

Säsongen 2020/2021 går till historien som den mest utmanande säsongen någonsin i och med rådande pandemi och dess utmaningar. Svensk hockey har från start arbetat strategiskt och systematiskt med en rad åtgärder för att begränsa smittan på och utanför isen. Ett arbete som nu förlängs med SHL:s samarbete med Dynamic Code och det CE-märkta självprovtagningstest HealthTech-bolaget erbjuder.

Dynamic Code erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar, ofta baserade på DNA-teknik, både till vården och direkt till konsument. Testerna beställs online och kan utföras vart kunden än befinner sig. Testen analyseras i Dynamic Codes labb och provsvaren hämtas via en kod på webben inom några dagar, säkert och helt anonymt. Alla moment i testkedjan, från beställning till testdistribution och uppföljning med vårdgivare, hanteras i en enhetlig digital plattform.

Samarbetet snabbar på processen att upptäcka smitta Dynamic Codes test för pågående Covid-19-infektion är CE-märkt med kvalitetssäkrad och svensktillverkad provtagningsmetod och labbanalys via Dynamic Codes nationella labb. I dag har Dynamic Code avtal med Folhälsomyndigheten och gör Covid-19-tester för flera regioner och vårdgivare.

Testerna kommer att finnas tillgängliga för klubbarna (dam, herr och junior) inom kort och SHL har även bistått med testmaterial för de SDHL-klubbar som ej tillhör SHL eller HockeyAllsvenskan.

– Det är ett både ett viktigt och bra hjälpmedel som kommer vara betydelsefullt med tanke på osäkerheterna vi står inför. Detta samarbete stärker upp de rutiner och smittbegränsade åtgärder vi arbetar med inom SDHL och svensk ishockey och kommer förenkla processen vid misstänkt smitta. De klubbar som tillhör SHL eller HockeyAllsvenskan tar del av samarbetet via sina föreningar, utöver det har SHL bidragit med test för resterande klubbar vilket vi är tacksamma för, säger Gizela Ahlgren-Bloom, sportchef SDHL.

Dynamic Code ser fram emot att kunna bistå SHL och SDHL i processen vid misstänkt smitta, och på så sätt ytterligare stärka upp de smittbegränsande åtgärderna.

– Snabba och enkla tester för Covid-19 är en viktig del för att kunna öppna upp samhället och vi ser fram emot att kunna bistå SHL och SDHL med vår expertis och kunskap i deras arbete med att begränsa smittan under rådande pandemi, säger Anne Kihlgren, Dynamic Codes grundare och VD.

Svenska Damhockeyligan