SDHL Summary 19/20: Huvudtränaren Jared Cipparone, AIK
Publicerad: 2020-03-22
SDHL Summary 19/20
Det har blivit dags att stänga säsongen 2019/20 men innan vi gör det ska ska vi göra en summering av varje lags bedrift denna säsong och har även ställt fem frågor till huvudtränaren. Näst på tur har vi AIK.

AIK inledde säsongens första match starkt och vann ett jämnt derby mot Djurgården. Dagen därpå blev det förlust mot Linköping men vann matchen därefter mot topptippade Luleå. Dem gick till kvartsfinal i slutspelet men där tog det stopp mot Djurgården som vann två raka matcher i bäst av tre.

Hur sammanfattar du säsongen 19/20?
– Jag tycker det var en bra säsong, jag tycker vi startade säsongen ganska bra. Sedan var vi lite för inkonsekventa, vi vann en match och förlorande en, vann två matcher och förlorade tre. Det var där vi var som mest sårbara, vår inkonsekvens speciellt i mitten av säsongen. Jag tror att det kommer från att vi har väldigt mycket samma spelare varje säsong men i år tog vi inte lite nya spelare, sedan hade vi skador och mycket annat som påverkar. Den här säsongen var mycket bättre än den förra, om du inte har din bästa dag är det är tufft att vinna en match. Tidigare år har du kunnat spela okej mot vissa lag men ändå kunnat hitta ett sätt att ta poäng men den här säsongen har det varit mycket svårare.

Vad var det bästa med säsongen?
– Jag tror att det bästa var, om jag tittar på svensk utveckling, vi hade två tjejer i U-18 landslaget, vi hade även fem till sju spelare med Damkronorna på olika läger. Det är väldigt positivt för oss. Tydligen har vi det lägsta antalet importer av alla lag i SDHL, vi vill fokusera på svenska tjejer, det är vårt mål. Däremot ser vi också värdet att ha importer och det är därför vi har dem. Line Bialik är en import men har varit i Svensk hockey över tio år nu och hon är integrerad i Svensk hockey. Hon har ett annorlunda perspektiv även om hon varit här ett tag, andra spelare som vi tagit in kommer in med lite andra perspektiv och lite annat sätt att tänka och det är bra för våra svenska tjejer också. Men jag tror det positiva för oss är att våra toppspelare är svenskar och för att gå framåt kommer vi ta in några importer nästa säsong men vi vill att våra svenska kärnspelare som var bra den här säsongen ska fortsätta vara drivande.

– En annan positiv sak är att tjejer som inte varit med i landslaget på några år, tog sig in igen. Det visar för alla svenska tjejer som är 25 år och tänker att det är försent att spela i landslaget, att om du fortfarande jobbar på så får du din chans.

Säsongens överraskning, intern och extern?
– I vårt lag är det svårt att säga någon överraskning för jag har höga förväntningar på alla spelare att dem ska spela på en viss nivå. Linnéa Hedin var väldigt bra i vårt lag men det är ingen överraskning, jag ser henne varje dag och vet vad hon går för.

– Det är egentligen ingen överraskning men jag skulle säga, efter att ha sett första finalen, Alba Gonzalo (målvakt i HV71). Det är tufft att vara målvakt i det bästa laget, för om det inte går bra är det lätt att ge skulden till målvakten. Alla vet att hon är en bra målvakt men jag tycker att det är överraskande hur hon hanterade den situationen och även när dem tog in den andra målvakten under säsongen fortsatte Gonzalo att vara väldigt bra. Den matchen i finalen som hon spelade var hon exceptionell, jag tycker Luleå var var det bättre laget den matchen men hon var skillnaden.

Vad tycker du att SDHL borde utveckla framåt?
– Prioritera svenska tjejer lite mer, jag är inte emot importer för jag tror att dem har en viktig plats i SDHL. Men jag tror att om vi börjar prioritera svenska tjejer, nu menar jag inte bara i SDHL utan Damettan måste bli bättre. I ett långsiktigt perspektiv borde det vara huvudfokus. Om Damettan blir bättre blir tjejerna som är mellan Damettan och SDHL bättre, verkligheten är att det finns för många spelare i Damettan som inte är redo för SDHL. Utvecklingen måste bli bättre, när tjejerna kommer till SDHL är dem redo att spela och inte bara vara med i laguppställningen. Jag menar inte att det är SDHL:s ansvar men jag tror att det kommer hjälpa på längre sikt. Men för att behålla våra toppspelare att spela på högsta nivån behöver vi importer för att pusha våra spelare att utvecklas. Tills Damettan höjt standarden blir det tufft att ha SDHL med bara 80% svenska tjejer.

Vad tycker du fokus för er som klubb borde vara kommande säsong med facit hand efter säsongen 19/20?
– För oss handlar det om att fortsätta med planen vi har och även individuella utvecklingen av unga tjejerna, dem kommer vara ett år äldre och kommer dem ta en större roll i laget. Dem äldre tjejerna i laget ska fortsätta utvecklas och bli bättre och vi vill ha ett jämnare lag. Skillnaden mellan oss och topplagen som hamnade topp 4 var att dem hade 3-4 spelare som verkligen gjorde skillnad för laget.

Svenska Damhockeyligan