SDHL Summary 19/20: Huvudtränaren Mikael Forsberg, Luleå/MSSK
Publicerad: 2020-03-31
SDHL Summary 19/20
Det har blivit dags att stänga säsongen 2019/20 men innan vi gör det ska ska vi göra en summering av varje lags bedrift denna säsong och har även ställt fem frågor till huvudtränaren. Näst på tur är Luleå/MSSK.

Luleå/MSSK slutade på totalt 81 poäng och en andraplats i grundserien efter 36 omgångar. I slutspelet var laget obesegrade fram till första finalen som spelades mot HV71, där blev det förlust med uddamålet. Därefter avbröts finalspelet och därmed säsongen pga Covid-19.

Hur sammanfattar du säsongen 19/20?
-Vi hamnade i en ganska unik situation med tanke på min gamla kollega, Fredrik Glader, bytte jobb och jag kom in och tog över. Jag tyckte vi jobbade på bra, det gick bättre ju längre säsongen gick. Vi har haft problem med otroligt mycket skador, det är det enda riktigt negativa och det ser man även på vårt lag i Division 1 serien. Det är lite sorgligt med så mycket skador och det ska vi utvärdera efter säsongen vilka faktorer det kan bero på. Där har vi någonting vi måste se över i vår klubb generellt sett.
-Vi låg femma när jag tog över och vi kände att det var svårt att ta första platsen i serien, då skulle HV71 behöva förlora mycket på egen hand vilket vi inte trodde var rimligt. Vi siktade istället in oss på andraplatsen och lyckades ta oss dit vilket jag tror var viktigt i slutändan.
-Kvartsfinallagen var väldigt bra allihop, jag trodde att Linköping skulle steppa upp något steg till om jag ska vara helt ärlig men fick inte riktigt till det. Semifinalen för oss blev riktigt svettig mot ett otroligt starkt Brynäs. Jag skulle nästan säga att Brynäs var ännu tuffare offensivt än HV71, även fast HV71 hade bättre bredd. Jag tycker vi likväl hade kunnat förlora två första matcherna mot Brynäs med lite missflyt men tredje matchen tycker jag vi var det bättre laget. Finalen mot HV71 var skitkul. Vi hade sett fram emot att spela en full finalserie mot dem, två riktigt bra lag. Under grundserien har vi inte spelat så bra mot dem, delvis har vi inte kunnat ställa upp med riktigt fullt lag och vi har spelat ojämnt i matcherna mot dem. När finalserien började tycker jag att vi var på hugget, överlag var det 60 minuter bra match där vi släpper in lite enkla mål. Jag tycker vi genomför matchen bra, lite för snälla runt deras kasse även om Alba Gonzalo i deras mål gör en riktigt bra match. Jag tycker vi kunde gjort det bättre i just skottögonblicken och jag tror alla tjejer också upplevde att "det här vänder vi”.

Vad var det bästa med säsongen?
-Det är så kul att ligan går framåt, att det blir jämnare. Det har varit ett otroligt roligt år, jag har varit med tidigare säsonger från sidan också och sett hur ligan har utvecklats och hur fort det går framåt hockeymässigt. Som åskådare själv har jag tänkt att det är två lag som gör upp om guldet, då är det inte lika kul att gå och titta på hockey. Otroligt mer ovisst denna säsong och det tror jag gynnar alla, publiken och intresset i övrigt.

Säsongens överraskning, intern och extern?
-Jag skulle säga Petra Nieminen, även om det inte är en superöverraskning. Hennes målsinne och skott skulle jag vilja säga är väldigt överraskande, hon har verkligen potential att göra ännu mer mål med hennes skott. -Det finns många att välja mellan i de andra lagen. Jag skulle säga Josefin Bouveng i Djurgården, jag har inte sett henne otroligt mycket men hon är en häftig spelare som har väldigt hög potential. Jag lägger till en spelare till, Mira Markström i HV71, jag såg henne i TV-pucken nästan alla matcher och hon var offensivt otroligt skicklig. Defensivt fanns det en del att jobba på men hon har redan tagit steg där också, tror hon kommer bli en väldigt bra och stor back.

Vad tycker du att SDHL borde utveckla framåt?
-Om det skulle gå att få till ett slutspelsschema mer tydligt, tidigare. Sedan en annan sak, om antingen inga lag eller alla lag spelar i mellandagarna mellan jul- och nyår. Jag tycker det är smart med lite ledigt då av många olika själ, dels ett av få tillfälle för alla att träffa sina nära och kära. Men även en möjlighet till återhämtning och förebyggande åtgärder. -Nu sänds alla matcher på Cmore och SVT men det skulle vara häftigt om det skulle generera lite pengar till tjejerna framöver. Även om det inte skulle vara miljonbelopp men att det skulle kunna bli något avtal som generar något för tjejerna. Det är ett bra sätt att höja nivån på allt också.

Vad tycker du fokus för er som klubb borde vara kommande säsong med facit hand efter säsongen 19/20?
-Delvis det jag nämnde tidigare gällande skador, eftersom vi fått in NIU gymnasium också och haft mycket skador ska vi ha lite utbildning gällande förberedelse, skaderisk och särskilt smällar mot huvudet. Vi behöver se över olika faktorer och hur vi kan hjälpas åt, det har vi diskuterat en hel del inom vårt lag.
-Vårt mål nu eftersom vi har NIU tjejer, som jag tycker gjort det bra är att förhoppningsvis bli en stor del av vår verksamhet och det är ju den vägen vi vill gå. Framförallt Wilma Sjölund som fått chans hos oss men blev skadad lite olyckligt i samband med U-18 landslaget och kom inte riktigt tillbaks på samma sätt och nu med en bra sommarträning kommer dem här tjejerna kunna ta stora steg. Det är en viktig och stor del för Luleå hockey. Om allt kommer igång som det ska är det skönt att kunna påverka allt från start.
-Givetvis att det ska fortsätta gå i rätt riktning för vårt damlag och att satsningen fortsätter på damerna här i Luleå. Något annat som är viktigt är att vi försöker förbättra organisationen även om alla inte jobbar heltid så jobbar jag hårt med damerna, att vi blir fler som jobbar med damerna. Vi har även planer att få in tidigare spelare i vår verksamhet, det tror vi är värdefullt. Dels att få förutsättningar för det men också att dem själva vill, det skulle vara roligt om vi lyckades med.

Svenska Damhockeyligan