SDHL Summary 19/20: Huvudtränaren Björn Edlund, MODO Hockey
Publicerad: 2020-04-04
SDHL Summary 19/20
Det har blivit dags att stänga säsongen 2019/20 men innan vi gör det ska ska vi göra en summering av varje lags bedrift denna säsong och har även ställt fem frågor till huvudtränaren. Näst på tur har vi MODO Hockey.

För Övikslaget var det en något trubbig säsong. De förlorade 23 av 36 matcher och fick se sig Linköping spela sig vidare och ta sista slutspelsplatsen. Det gjorde att MODO fick förbereda sig för kvalet där de ställdes mot Skellefteå AIK. Där blev det dog inte så trubbigt utan spikrakt när MODO vann två raka samt nollade motståndarna och därmed blev klara för SDHL kommande säsong också.

Hur sammanfattar du säsongen 19/20?
– Kortfattat så skulle jag sammanfatta den som extremt utmanande. Vi har ställts inför väldigt mycket motgångar som vi inte hade kunnat påverka. Vi hade såklart en målsättning om att komma högre upp i tabellen och jag tycker vi stundtals under säsongen visar det. Tyvärr svajade vi för mycket och hamnade i en förlusttrend som vi fick väldigt svårt att sätta stopp på, målskyttet uteblev och vi fick aldrig betalt för det jobb vi la ner. Under året har vi drabbats av skador och sjukdomar vilket inneburit att vi spelat knappt en handfull matcher med full trupp. Vänder vi på det så ska vi erkänna att säsongen har varit en av de mest lärorika på flera år både för ledarteam och för spelare. Det är erfarenhet vi kommer ta med oss in i framtiden.

Vad var det bästa med säsongen?
– Bästa var att slå Skellefteå AIK i två raka matcher i kvalet. Trots det pressade läget så går vi ut och levererar en fantastisk prestation. Det tycker jag är starkt gjort. Vi vinner mot Brynäs IF i tre av fyra matcher, är ett av få lag som faktiskt utmanade och tog poäng av HV71. Sen tycker jag det finns en del russin att plocka ut som att vi vinner mot Leksands IF i Sofia Engströms första match mot sin gamla klubb, sånt betyder mycket (i alla fall för mig), hur våra målvakter på ett nästan omänskligt sätt levererat i vissa matcher (Tindra Holm i straff-förlusten mot HV71 samt Klara Peslarovas första match mot Brynäs IF där vi vinner på straffar, för att nämna några). Vi har många unga spelare som fått dra ett större lass p.g.a. skador och verkligen har gjort det med bravur.

Säsongens överraskning, intern och extern?
– Måste jag välja någon så kommer jag säga Wilma Sundin - hon gör sitt första år på NIU och fick möjligheten att spela seniorhockey och på det sättet hon gjort det. Det har varit riktigt rolig att följa hennes år. Utanför vår organisation så är jag väldigt imponerad över målvaktsspelet i ligan. Det finns väldigt många duktiga målvakter. Några har varit här och vuxit fram medan någon gör sitt första år.

Vad tycker du att SDHL borde utveckla framåt?
– Jag tycker SDHL växer i en lagomt snabb takt och att ligan har gjort ett fantastiskt jobb med att få till avtalet med CMore. Detta märker jag har gett effekt och direkt har skapat mer profiler och förebilder för yngre tjejer. Framåt hoppas jag vi kan få till ännu fler lösningar som direkt involverar klubbarna där vi ser till helheten. Jag tycker även att ligan ska trycka på eller vara delaktig i att skapa någon sorts plattform för de som ska döma SDHL. Det är viktigt att vi har domare som delar uppfattning för vad som gäller vid olika situationer ute på isen för att minska frustrationen hos ledare och spelare över vad som är och inte är tillåtet. Nu pratar jag mest om det fysiska spelet samt spelförstörande moment där vi använder klubban.

Vad tycker du fokus för er som klubb borde vara kommande säsong med facit hand efter säsongen 19/20?
– Vi kommer jobba för att bredda vår trupp lite och försöka få in lite mer erfarenhet. Vi vill försöka behålla en stor del av truppen men kommer aktivt att söka efter någon spets som kan tillföra det där lilla extra. Samtidigt ska vi fortsätta utbilda unga spelare och bygga för både vår men för Svensk ishockeys framtid.

Svenska Damhockeyligen