SDHL Summary 19/20: Huvudtränaren Madeleine Östling, Linköping HC
Publicerad: 2020-03-24
SDHL Summary 19/20
Det har blivit dags att stänga säsongen 2019/20 men innan vi gör det ska ska vi göra en summering av varje lags bedrift denna säsong och har även ställt fem frågor till huvudtränaren. Näst på tur har vi Linköping.

Linköping hade en tuff säsong. De drabbades av många skador och såg länge ut att behöva kvala, men de tog sig efter mycket om och men till kvartsfinal där de det stopp.

Hur sammanfattar du säsongen 19/20?
– Jättetuff säsong. Vi började som vi avslutade, med mycket skador, det har varit vår akilleshäl. Det slog ut så mycket, allt från tävla på träning till få tävla om sin plats. På grund av skadorna var platserna givna, alla som kunde spela har fått spela, annars har vi inte haft tre femmor.

– Konkurrenssituationen har varit obefintlig. Det var jättetufft, svårt. Vi är människor, behöver vi inte ta i 110% då tar vi nog bara i 98%..det har varit tufft för oss.

– Vi har fått vrida lite och ta andra mål än vad vi hade tänkt den här säsongen men det har vi varit tvingade till. Jag ser jättepositivt på att vi haft många juniorer i en seniorserie som varit med och tagit plats och faktiskt bidragit till vinster och gjort mål. Det var kanske inte det som var tänkt i år men det blev så, jättepositivt för Linköping att ha många med den erfarenheten så pass tidigt, vilket är kul.

– Sen ser jag väl ändå ljusglimtarna om man tittar gruppmässigt, det var inte någon som la sig platt ner och dog utan vi fick jobba jättehårt med det mentala och hitta nya mål och ta oss från där vi var. På något sätt så vart det inte som jag tänkt mig men det går inte att lägga sig ner och dö och jag tycker jag sett bra gruppdynamik trots att det gått så tungt. Något som jag är jättestolt över är hur vi avslutar säsongen, att vi faktiskt tar slutspelsplatsen på egna resultat, egen energi. Det var många som hade räknat ut att hade vi förlorat och MODO också så kommer vi ändå till slutspel men vi var liksom inte beroende av Leksand och MODOs resultat, utan vi tog poängen vi behövde och en sjundeplats, fast det såg mörkt ut.

Är det också det bästa med säsongen?
– Ja det skulle jag säga, det är ljusglimten att vi inte tog oss till en kvartsfinal för att MODO inte tog sina poäng utan att vi hade saken i egna händer och det såg vi att vi hade. Oberoende hur bra eller dåligt MODO gjorde det så tog vi våra poäng så var vi klara och det var otroligt skönt.

"Målvaktsbiten i SDE har varit en viktig del"

Vad har varit den interna och externa överraskning?
– Jag vill inte lyfta en person men en grupp för vi hade en stor grupp med juniorer. Det här är mitt tredje år och jag har lyft upp juniorer tidigare men jag tydlig med mot de här juniorerna i år att vi vet inte om det är en vecka, tre månader eller resten av säsongen så de ska vara här och tampas om platsen och det tycker jag att alla juniorer gjorde. De krigade enormt bra och bar en del av laget och när vi vann var de en del av vinsten och det har de fått mycket cred för internt av spelarena i laget och även av oss.

Externa överraskningen?
– Jag vill ta en spelare. Det är många överraskningar..det är klart Lara Stalder har haft en fantastisk säsong men det var egentligen inte en överraskning. Jag har jobbat med henne några år så jag förstod att hon kommer nog göra det bra i något annat lag också. Någon som jag inte tycker har fått stora rubrikerna som jag känner när vi spelat mot det här laget och när jag ser resultaten är Lindsey Post i SDE.

– Jag tycker målvaktsbiten i SDE har varit en viktig del för dem även om spelarna gjort det jättebra också. Tycker Post i mina ögon hade förstspaden. Hon är stor och rörlig, och räddade dem många gånger..stabilt målvaktsspel från hennes sida.

Vad tycker du SDHL ska utveckla?
– Jag tycker man ska fortsätta att bli ännu större. SDHL behöver bli en starkare liga med sina klubbar men det är ett viktigt steg att det inte bara är Angelica Lindeberg som sitter och jobbar utan det behövs fler personer. Det behövs bli en större organisation om vi vill bli större och då krävs det fler personer runtomkring. Rätt personer på rätt plats så att det inte sitter någon som sitter och håller i alla möjliga bollar.

Vad tycker du fokus för er som klubb borde vara kommande säsong med facit hand efter säsongen 19/20?
– Kortsitkigt att signa spelare och utvärdera, men också pingpointa saker som är bra. Vi vet att vi har bra faciliteter och bra möjligheter på isträning och off-ice. Men vi också att det finns saker vi kan snurra på så det blir bättre för spelarna och mer attraktiva som klubb.

– En stor del eller vår akilleshäl var våra skador i år. Vi är inne i den här branschen när det går ganska fort. Jag hade hoppats på att få mer klara besked och trygga besked när spelare kommer tillbaka. Just nu blir det enkelt att se när vi utvärderar eftersom att vi haft nästan 7 spelare borta varje omgång.

Svenska Damhockeyligan