Sillykoll: Så har klubbarna värvat senaste veckorna
Publicerad: 2022-05-27
Sillykoll
Säsongen 2021/22 är över och det är dags blicka framåt. Här går vi igenom det som har hänt i SDHL-lagen under de två senaste veckorna.

Fyra spelare till Göteborg

Göteborg har värvat fyra spelare under de två senaste veckorna. De har plockat in backtrion Molly Eljas, senast i Sandvikens IK, Sara Åkerlund, senast i Skellefteå, Marissa Graham, från Färjestad, samt forwarden Anna Neuenschwander, som den senaste säsongen spelade i Trollhättefallens HC.

– Det känns riktigt roligt att få vara en del i laget och följa resan med Göteborg HC omstart. Jag har redan sen tidigare haft tanken på att spela med Göteborg HC så nu är det dags, säger Neuenschwander till Göteborgs hemsida.

Peslarová byter MoDo mot Brynäs

Brynäs har stärkt upp målvaktssidan. Gävlelaget har värvat Klara Peslarová, som de fyra senaste säsongerna har spelat i MoDo. Den gångna säsongen blev hon utsedd till Årets Målvakt efter att ha haft 92,4 i räddningsprocent.

–  Klara är ett proffs, både på och utanför isen. En rutinerad målvakt som under sina år i SDHL och med spel på internationell nivå visat att hon håller högsta klass. Hon är aggressiv i sin spelstil och gillar att utmana spelarna. Dessutom är hon väldigt bra med klubban. Det ska bli riktigt spännande att se henne hos oss, säger Brynäs sportchef Erika Grahm.

Samtidigt står det klart att målvakten Evelina Mäkinen lämnar Brynäs.

SDE plockar in två spelare

Backen Emma Forsgren, 19, är tillbaka i SDE. Efter tre raka säsonger i Brynäs är Forsgren klar för en återkomst i moderklubben. Även polskan Wiktoria Sikorska, 19, har skrivit på för SDE. Den gångna säsongen gjorde hon fem mål på 32 SDHL-matcher med Göteborg.

– Wiktoria Sikorska är en snabb forward med bra spelsinne, som arbetar hårt i både fore- och backchecking och är bra på att täcka skott. Det är kul att Wiktoria vill fortsätta sin utveckling hos oss i SDE, säger SDE:s sportchef Helene Åström.

Målvakten Linn Jansson Almgren lämnar SDE för spel i Frölunda.

Två in och två ut i Linköping

Linköping tappar Sydney Brodt. Hon slutade tvåa i SDHL:s poängligan den gångna säsongen med 56 poäng. Hon är klar för Minnesota Whitecaps. Även Andrea Dalen lämnar LHC. Hon tillhör numera Frölunda.

Linköping har även värvat två spelare. Japanskan Haruka Toko, som spelade i klubben 2019/20 är klar för en återkomst. Även hennes syster Ayaka Toko flyttar till Linköping.

– Jag är väldigt exalterad över att spela med LHC den kommande säsongen. Det är första gången som jag kommer spela utomlands, det kommer bli en helt ny erfarenhet för mig, säger Ayaka till LHC:s hemsida.

Leksand har gjort klart med fem spelare

Leksand har plockat in fem spelare under de två senaste veckorna. Den amerikanska målvakten Emma Polusny har anslutit. Dessutom har backduon Annika Fazokas (Lettland) och Abby Thiessen (Kanada) samt Lisa Östman, senast i Luleå, och Fanny Brolin, senast i Brynäs, gjort klart med Leksand.

– Lisa är nybliven svensk mästare med Luleå och har varit med på resan mot ett SM-guld, vilket är erfarenheter vi hoppas hon ska ta med sig och få uppleva på nytt hos oss. Vi ser fram emot att få jobba med Lisa och se hennes fortsatta utveckling i Leksand, säger Leksands sportsligt ansvarge Alexander Bröms om Lisa Östman.

Karolin Malmquist har skrivit på för Malmö Redhawks och Malou Berggren flyttar till Skellefteå.

Lisa Johansson till Luleå/MSSK

Mästarklubben Luleå/MSSK har gjort klart med ett meriterat nyförvärv – Lisa Johansson, 30. Hon har gjort 471 matcher i SDHL (grundserie+slutspel), vilket är mest genom tiderna. De tolv senaste säsongerna har hon spelat i AIK, men nu flyttar 30-åringen alltså till Luleå.

– Jag har många nära vänner som spelat för Luleå och de har alltid talat gott om förutsättningarna och professionaliteten. Det är något jag vill uppleva och det stod nu rätt i tiden. Så det här skall bli riktigt kul att komma upp till Norrbotten och sätta igång, säger Lisa Johansson till klubbens hemsida.

Vendula Pribylova klar för MoDo

MoDo värvar från AIK. De har gjort klart med Vendula Pribylova. En 26-årig tjeckisk forward som har spelat två raka säsonger i AIK. Pribylova har spelat fem VM och ett OS för sitt Tjeckien.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att komma till MoDo, det känns välidigt spännade. Efter OS bestämde jag mig för att ta ytterligare steg framåt i karriären. Jag ville komma till en klubb som jag känner kan ge mig verktyg för att utvecklas, säger Pribylova.

Kontraktet är skrivet till 2024.

Johannes Hägglund