Tillbakablick: Luleå/MSSK:s fjärde raka SM-guld
Publicerad: 2022-04-22
Tillbakablick
I några veckor framöver ska vi blicka tillbaka på säsongen som har gått och lyfta fram några grejer som har stuckit ut. Vi börjar med att hylla Luleå/MSSK, som säkrade sitt fjärde raka SM-guld.

Luleå/MSSK har varit den stora dominanten i SDHL de senaste säsongerna. De gick in den här säsongen som regerande mästare, men ändå var laget inte den stora guldfavoriten. Favoritskapet hamnade i stället på Brynäs, som Luleå/MSSK, besegrade i finalen 2021. Norrbottningarna inledde dock den gångna säsongen med att besegra just Brynäs med 5-3. Därefter höjde sig Brynäs allteftersom grundserien fortsatte. Till slut vann Gävlelaget serien hela 16 poäng före tvåan Linköping. Ytterligare två poäng bakom hittade vi Luleå/MSSK. Tredjeplatsen var lagets sämsta tabellplacering sedan 2015.

I slutspelet inledde Luleå/MSSK mot Djurgården och de hamnade i uppförsbacke direkt. Djurgården vann den första kvartsfinalen med 2-1. Eftersom kvartsfinalserierna avgjordes i bäst av tre matcher var norrbottningarna pressade, men de lyckades vinna två raka matcher, med 5-1 samt 3-2. Därefter väntade Linköping i semifinal och nu hade Luleå/MSSK fått upp farten ordentligt. De vann de två första matcherna med uddamålet och till slut blev det 3-1 i matcher.

Väl framme i final var det återigen Brynäs som stod för motståndet. Och precis som 2021 var det Luleå/MSSK som drog det längsta strået. Det blev dock riktigt spännande. För det gick till en femte och helt avgörande match, som spelades i Gävle. Luleå/MSSK fick en drömstart på matchen och hade 3-0 efter ungefär tio minuter, efter bland annat två mål från Linn Peterson. Brynäs reducerade två gånger om, men kom inte närmare än så. Därmed kunde Luleå/MSSK fira sitt fjärde raka guld, och det femte i klubbens historia. De har vunnit SM-guld 2016, 2018, 2019, 2021 och nu 2022 (coronapandemin avbröt finalserien 2020).

{!A}

– Det är underbart. Vi har varit uträknade hela säsongen och när det väl gäller gör vi det. Vi är ett jävligt bra lag. Man ska aldrig räkna ut Luleå Hockey, det tror jag många gjorde, sa guldhjälten Linn Peterson till SVT efter den femte finalen.

Johannes Hägglund