"AIK HAR STÅTT FÖR EN AV DE BÄSTA VÄRVNINGARNA"
Publicerad: 2023-09-16
Lagpresentation
Vi fortsätter att gå igenom samtliga klubbar inför säsongsstart. Nu har det blivit dags för AIK – och här ger Pernilla Winberg på TV4 sin syn på laget. ”De har fortsatt för lite rutin och spets för att undvika den nedre regionen av tabellen”, säger hon.

Fram till 2022 hade AIK spelat slutspel samtliga säsonger under 2010-talet, men 2022 blev det kvalspel. Historien upprepade sig förra säsongen. AIK blev nia i grundserien, men spelar kvar i SDHL tack vare ett lyckosamt kval. Nu är frågan om klubben kan höja sig ett snäpp placeringsmässigt till den här säsongen? Pernilla Winberg är lite tveksam.

– Jag tror att laget kommer att vara bättre än förra säsongen, men att de fortsatt har för lite rutin och spets för att undvika den nedre regionen av tabellen, säger hon.

"AIK satsar på ett ungt lag"

Till den här säsongen är det en del nytt i AIK. Vi kan räkna antalet nyförvärv till tvåsiffrigt och bland de nya spelarna hittar vi bland andra fyra japanskor, Frida Ekdahl, senast i SDE, kanadensiskan Emily Rickwood och Emma Hofbauer.

– AIK satsar på ett ungt lag. De har flera spännande unga svenska spelare som kommer att få ta mycket ansvar och behöver visa vägen, med Isabelle Leijonhielm, Felicia Levin och Vilma Nilsson i spetsen, säger Winberg.

Finns det några av nyförvärven du är extra nyfiken på?
– AIK har stått för en av de bästa värvningarna den här säsongen när de lyckades knyta till sig målvakten Cami Kronish som var med och vann NCAA collegemästerskapet med University of Wisconsin. Även de fyra japanska spelarna blir spännande att följa, om de kan lyfta AIK tillsammans med de unga svenska spelarna, säger Winberg.

Med tanke på att Winberg tror att AIK kommer att hålla till i botten av tabellen lär ett tungt ansvar vila på ovan nämnda Kronish. Förra säsongen hade 93.2 i räddningsprocent i NCAA samt noterades för 21 segrar på 31 matcher.

– Hon kommer in med bra självförtroende och förhoppningsvis kan hon inspirera och lyfta resten av laget med ett stabilt målvaktspel, säger Winberg.

Ny huvudtränare till den här säsongen

Som ny huvudtränare och sportchef har AIK tagit in Conny Olausson. Han kommer närmast från Hammarby, men tar nu alltså tagit ett kliv upp i seriesystemet.

– För AIK blir det viktigt med ett starkt ledarskap och matchcoaching om de ska ta nästa kliv. AIK har en tunn bredd och jag tror att det blir en omställning för Conny i början att coacha i SDHL i stället för NDHL, men han kommer in med positiv energi till deras grupp och kan förhoppningsvis lyfta deras prestationer den här säsongen, säger Winberg.

Conny Olausson är inte den ende som är ny på ledarsidan. In som ny assisterande sportchef kommer även Emmy Alasalmi, och hon kommer även att finnas med på isen den här säsongen. Alasalmi spelade den gångna säsongen i Färjestad, men dessförinnan har hon gjort 398 SDHL-matcher, samtliga i AIK. På meritlistan finns ett SM-guld, ett OS samt ett VM med Damkronorna.

– Det betyder mycket för AIK att få tillbaka Emmy Alasalmi som en ledande spelare med hennes rutin och hjärta för klubben. Hon är proffsig nog att separera de båda rollerna när klubben nu bestämt sig för att de är i behov av hennes kunskaper även utanför isen för att lyckas bättre, säger Pernilla Winberg.

Jonas von Hofsten / Lidingöfoto

Emmy Alasalmi är tillbaka i AIK-tröjan.

Vilken håller du som AIK:s starkaste lagdel?
– Känslan är att lagdelarna är ganska jämna men jag tycker det som sticker ut mest den här säsongen är målvaktssidan med Cami Kronish, om hon kommer upp i samma nivå som förra säsongen.

Avslutningsvis, vilka förväntningar kan vi ha på AIK den här säsongen?
– Att de utmanar lagen i den nedre delen av tabellen och att de håller sig kvar i SDHL

Pernilla Winberg tippar AIK:s… 
…poängdrottning:
"Isabelle Leijonhielm."
…måldrottning: "Isabelle Leijonhielm."
…MVP: "Cami Kronish."
…bästa nyförvärv: "Cami Kronish."
…tabellplacering: ”Tia."

Johannes Hägglund