Månadens spelare i september/oktober: Haruka Toko, Linköping
Publicerad: 2023-11-02
Månadens spelare
Haruka Toko, Linköping HC, är Månadens spelare i september/oktober. Hon fick juryns röster och tilldelas nu Hejapriset av Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, skänker Toko till LHC:s flickverksamhet.

Varje månad hela säsongen kommer Månadens spelare i SDHL att utses i samarbete med huvudsponsorn Svenska Spel. Vinnaren i september/oktober är Haruka Toko, LHC. 

Linköping har imponerat i säsongsinledningen och ligger trea efter elva spelade omgångar. En stor anledning till östgötarnas framfart är Haruka Toko. Toko har varit direkt inblandad i hela 54 procent av lagets mål den här säsongen. Hon gjorde visserligen bara poäng i en av de fem första matcherna på säsongen, men därefter har det lossnat rejält för 26-åringen. Toko har gjort två poäng eller fler i de sex senaste matcherna. Totalt står hon noterad för 18 poäng och med det toppar hon SDHL:s poängliga.  Av hennes 18 poäng är åtta mål, och med det är hon tvåa i skytteligan.

I och med att Toko blir Månadens spelare tilldelas hon Hejapriset av huvudsponsorn Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, ska gå till ett projekt som stärker svensk ishockey. Toko väljer att skänka pengarna till LHC:s flickverksamhet.

Vi säger grattis till Haruka Toko för priset "Månadens spelare" i september/oktober. Det blev dock en tajt omröstning. Både Toko och Viivi Vainikka fick 19 poäng, men Toko vann tack vare fler högre betyg än Vainikka.

Så röstade juryn:

Haruku Toko, Linköping, 19 poäng
Viivi Vainikka, Luleå/MSSK, 19 poäng.
Hanna Thuvik, Brynäs, 17 poäng
Andrea Brändli, MoDo 11 poäng
Maja Nylén Persson, Brynäs 9

Vinnaren röstas fram av en jury som poängsätter de fem kandidaterna med 1-5, där 5 är bäst, dvs en siffra per kandidat. Kandidaten med den sammanlagt högsta röstsiffran vinner.

Juryn består av: Oscar Alsenfelt (SDHL), Mats Einarsson (Svenska Spel), Chris Härenstam (SVT), Pernilla Winberg (TV4) samt Uffe Lundberg (förbundskapten).

Johannes Hägglunf