"Frölunda kommer definitivt att gå till slutspel"
Publicerad: 2023-09-19
Lagpresentation
Vi fortsätter att gå igenom samtliga klubbar inför säsongsstart. Nu har det blivit dags för Frölunda – och här ger Johan Rylander på Göteborgs-Posten sin syn på laget. ”Kanske att Frölunda rent av kan bli topp fyra och ta sig till en semifinal”, säger han.

Det är ingen vanlig nykomling som har kommit upp i SDHL. I Frölunda återfinns spelare som Michelle Karvinen (tre SM-guld och sex VM-medaljer), Hanna Olsson (28 poäng på 32 VM-matcher), Stephanie Neatby (SDHL:s bästa målvakt 2020/21) och listan på meriterade spelare kan göras betydligt mycket längre än så. Även om Frölunda har en väldigt bra trupp menar Johan Rylander, som bevakar Frölunda HC för Göteborgs-Posten, att det kommer att bil en omställning för laget att klivet upp i SDHL.

– Det är högre tempo, hårdare och mer tränade motståndare. Frölunda tillbringade hela förra säsongen i anfallszon, men nu kommer de att få spela mer i försvarszon och inrikta sig mer på kontringsspel. Med det sagt kommer Frölunda definitivt att gå till slutspel. Kanske att de rent av kan bli topp fyra och ta sig till en semifinal, säger Johan Rylander.

Har Frölunda ett lag som klarar av att spela mer i egen zon?
– Jag tror att de har SDHL:s bästa målvakt i Stephanie Neatby, vilket hon också utsågs till för några år sedan. Hon är otroligt bra och hon visade sin klass i kvalmatcherna. Då var hon ruskigt bra. Hon kommer att ligga på en räddningsprocent mellan 93 och 96 tror jag, säger Rylander och fortsätter:

– Frölunda har dessutom värvat Maja Helge (16 år) där bakom. Hon är en jättetalang som ses som nästa Kim Martin. Målvaktsmässigt tror jag Frölunda sitter lugnt. Det enda är ju om Neatby går sönder och Helge inte riktigt är redo för SDHL än, säger Rylander.

"Tycker Frölunda fått in det som saknats på backsidan"

Backsidan är till stora delar lik den som var med och spelade upp laget i SDHL, men den har kryddats med trion Lindsay Agnew, Tuva Kandell samt kanadensiskan Kaitlyn Yearwood. 

– Viktig att spelare som Ebba Strandberg och Felicia Linder är kvar. Linder var skadad nästan hela säsongen och kom in i kvalet. Hon är en smart spelare och en backtyp som saknades ganska mycket. Frölunda saknade en bra PP-back. Tuva Kandell är en bra värvning. En lovande back som definitivt kan utvecklas till den där spelskickliga backen Frölunda behöver. Agnew har ett ruskigt skott och hon kan bli en attraktion på sin backplats, säger Rylander.

– Jag tycker att det känns som att Frölunda har fått in det som har saknats på backsidan. Kim Martin har varit sportchef i SDHL tidigare och hon vet vad som krävs för att det ska fungera i den här ligan, säger Rylander.

Framåt har Frölunda stärkt laget med Emilia Vesa, 23, en finsk VM-spelare, samt Felizia Wikner Zienkiewicz, som har spelat två raka VM med Damkronorna och som förra säsongen gjorde 21 poäng på 27 matcher med Brynäs. Två spelare som Rylander tror kommer göra avtryck i Frölunda.

– Frölunda hade ju en överlägsen offensiv förra säsongen, men det var stundtals lite för mycket soloåkning från vissa spelare. Nu har de fått in Vesa, som gjorde fem VM-mål senast – och hon är i klass med Karvinen och Olsson. Lägg till det Wikner Zienkiewicz, som också går rakt på mål hela tiden, säger Rylander.

Oscar Larsson / FotoOscar

Felizia Wikner Zienkiewicz är ett av Frölundas nyförvärv den här säsongen.

"Realistiskt – fajtas om plats fyra till sex"

Lägg därtill att kvalhjältar som Hanna Olsson, Michelle Karvinen, Andrea Dalen och Sarah-Ève Coutu-Godbout är kvar.

– Sätter Frölunda exempelvis ihop en kedja med Hanna Olsson, Michelle Karvinen och Andrea Dalen blir det målchanser, och mål – även mot de bästa SDHL-lagen. Karvinen är en världsspelare, Olsson är Sveriges bästa spelare enligt mig och Dalen har gjort 47 mål en SDHL-säsong. Där finns det potential att leverera framåt, säger Rylander.

Vem av de yngre spelarna i laget tror du kan få ett genombrott den här säsongen?
– Min absoluta favorit är backen Nellie Svensson och hon är bara 16 år. Hon har precis börjat gymnasiet. Hon kommer att bli en landslagsback – sjukt bra spelsinne, jättebra på skridskorna och stark, men hon är så pass ung fortfarande. Men den som får sitt genombrott är Emilia Bergeby Hallbeck. Hon är liten, men bra på skridskorna och har spelat med killar fram till att hon var 15, 16 år i Lerum BK. Hon är väldigt tjurig, borrar bara ner huvudet och kör. Bra skott också, säger Rylander.

Vad tycker du att vi kan ha för förväntningar på Frölunda den här säsongen?
– Frölunda har satt som mål att de inom några år ska spela SM-final inför ett fullsatt Scandinavium och vinna SM–guld. Det kommer de inte att göra 2024. Realistiskt är att de ska kunna fajtas om placering fyra till sex och kanske ta sig till semifinal med lite flyt i kvartsfinalen, säger Rylander.

Johan Rylander tippar Frölundas HC:s...

…poängdrottning: ”Hanna Olsson.”
…måldrottning: ”Michelle Karvinen.”
…MVP: ”Stephanie Neatby. Hon måste vara bra för att Frölunda ska gå långt.”
…bästa värvning: ”Emilia Vesa”
…tabellplacering: ”Fyra.”

Johannes Hägglund