• Huvudsponsor

Onsdag Ons 5 Januari Jan
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Tisdag Tis 11 Januari Jan
Fredag Fre 14 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Söndag Sön 16 Januari Jan
Tisdag Tis 18 Januari Jan
Idag 19 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Fredag Fre 21 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Onsdag Ons 26 Januari Jan
Lördag Lör 29 Januari Jan
Söndag Sön 30 Januari Jan
Lördag Lör 5 Februari Feb
Tisdag Tis 22 Februari Feb

"Är väldigt roligt med alla 00-talister som tar för sig"

21 december 2021 13:00
Intervju

Juluppehåll i SDHL och det har blivit dags att sammanfatta hösten. Till vår hjälp har vi tagit SVT:s Chris Härenstam. Här berättar han om vilka spelare som har imponerat mest på honom samt vilket lag han tror har störst möjlighet att utmana Brynäs och Luleå/MSSK om SM-guldet.


Över halva grundserien är spelad och det är juluppehåll i SDHL. I toppen av tabellen hittar vi förhandsfavoriten Brynäs, följt av det regerande mästarlaget Luleå/MSSK och Linköping är trea. Det är just LHC som har överraskat mest på Chris Härenstam, som kommenterar SDHL för SVT.

– Linköping är bara sju poäng bakom Brynäs och tre bakom Luleå/MSSK. LHC har ett jämt och homogent lag. De har bra målvakter, bra backar, med Jessica Adolfsson som den stora stjärnan där. Hon har gjort det grymt bra. Offensivt har Sydney Brodt gjort det bra, de har Andrea Dalen, där det finns ännu mer att hämta. Linnea Johansson har verkligen utvecklats. Linköping ser riktigt bra ut. De har både topp och bredd. På sikt ser jag framförallt Linköping som det lag som kan hota Brynäs och Luleå/MSSK, säger Härenstam.

Ser du Linköping som ett allvarligt hot till guldet redan den här säsongen?

– Jag säger så här: Blir det skador på Brynäs och/eller Luleås nyckelspelare tror jag att Linköping kan hota. Annars ser jag det som att Brynäs och Luleå har fler spelare med internationell erfarenhet, som har spelat stora matcher tidigare. Sådana spelare har Linköping också, men Brynäs och Luleå har fler, säger Chris Härenstam.

"MoDo skulle behöva värva in någon spelare till"

Bakom topptrion hittar vi HV71, på samma poäng som Linköping, och femma är MoDo, som inleddes säsongen starkt, men därefter har blandat och gett en del.

– Tabellen ser ganska mycket ut som jag trodde på förhand. MoDo började riktigt bra, men tappet av Mina Waxin tror jag var tufft för dem. I början av säsongen trodde jag att MoDo tillsammans med HV71 och Linköping skulle vara det lag som utmanade Luleå och Brynäs. Det kan de fortfarande göra, men jag tror att MoDo skulle behöva värva in någon spelare till för att vara med och fightas på riktigt om en semifinalplats, säger Härenstam.

Sista slutspelsplatsen ser i dagsläget ut att stå mellan Leksand och SDE. Vilket lag tror du vinner den striden?

– Den blir stenhård. SDE tog en viktigt triumf mot Djurgården senast, men jag tror ändå att Leksand tar det till slut. De har ett bättre lag, säger Chris Härenstam.

Vilka spelare har imponerat mest på dig den här säsongen?

– Det finns många. Jag tänker inte bara nämna de stora namnen. Jag tycker det är väldigt roligt med alla 00-talister i ligan som tar för sig. Linnea Johansson (Linköping) har tagit jättekliv, men hon skulle kunna göra fler poäng. Sofia Ljung i Brynäs har varit bra. Hon ligger trea i plus/minus-statistiken. Sedan måste man nämna Lara Stalder (Brynäs). Hon har 55 poäng på 21 matcher, vilket är nästan tre poäng per match. Det är otroligt bra. Petra Nieminen har varit lite ojämn, men har ändå gjort 42 poäng på 24 matcher. Jag förväntar mig mer av Petra Nieminen. Det är en världsspelare. Jenni Hiirikioski är som vanligt en gigant och Noora Tulus har utvecklats jämfört med förra säsongen. Överlag kan man säga att spelarna som inte är toppspelare i Luleå behöver kliva fram lite mer, säger Chris Härenstam och fortsätter:

Hanna Olsson (HV71) är tillbaka och har gjort det bra efter skadan. Jättekul att hon är tillbaka. HV är bra, men jag tror inte det räcker till längre än semifinalplats. Jag hoppas att jag har fel för jag ser gärna att något lag utmanar Brynäs och Luleå, och varför? Jo, för damhockeyns skull. Ju större bredd på toppen desto bättre är det för SDHL. Jag har inget emot Luleå eller Brynäs, men det vore kul om någon utmanar dem på allvar om guldet, säger Chris Härenstam.