• Huvudsponsor

Lördag Lör 19 Mars Mar
Söndag Sön 20 Mars Mar
Måndag Mån 21 Mars Mar
Onsdag Ons 23 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Fredag Fre 25 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Onsdag Ons 30 Mars Mar
Fredag Fre 1 April Apr
Söndag Sön 3 April Apr
Tisdag Tis 5 April Apr
Torsdag Tor 7 April Apr
Fredag Fre 16 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Onsdag Ons 21 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Söndag Sön 25 September Sep

Finaldags: "Ska bli jättespännande"

29 mars 2022 09:00
SM-finalen

För andra året i rad möts Brynäs och Luleå/MSSK i final. Tar Brynäs revansch eller får norrbottningarna fira ännu ett SM-guld? Vi ringde upp Josefin Bouveng, Brynäs, samt Anna Kjellbin, Luleå/MSSK, för att höra deras tankar inför finalserien.


Tre gånger i rad har Luleå/MSSK stått som guldmedaljörer när den sista finalmatchen är spelad. 2020 avbröts finalspelet på grund av coronapandemin, men 2018, 2019 och 2021 har norrbottningarna dragit det längsta strået. Nu är klubben än en gång framme i final.

– Vi har haft en berg-och dalbaneliknande säsong. Det har varit toppar och djupa dalar. Jag tycker att vi har varit mer jämna i slutspelet och haft fler växlar. Vi har jobbat på saker och ting som inte har fungerat och fått dem att fungera. Vi är på väg i rätt riktning. Vi är nöjda med semifinalserien, men vi känner att vi har fler växlar att lägga i , säger Luleåbacken Anna Kjellbin, 28.

Vad syftar du för grejer som ni har fått att fungera?

– Egentligen helheten. Vi har varit ojämna, vi har haft tuffa andraperioder och vi har haft lite utmaningar i powerplay nu på slutet. Vi har försökt fila på allt det, och som jag sa tycker jag att vi är på rätt väg, säger hon.

Bouveng har visat fin form

Luleå/MSSK slutade trea i grundserien och har därefter slagit ut Djurgården med 2-1 i matcher samt Linköping med 3-1 i matcher. Precis som förra säsongen är det Brynäs som står för motståndet i finalen.

– Vi ska spela vårt spel. Givetvis ska vi scouta hur Brynäs spelar och försöka stänga ner dem och deras stjärnspelare. De har flera individuellt duktiga spelare och vi får inte ge dem för mycket tid och möjlighet att göra något, säger Kjellbin.

En av Brynäs nyckelspelare är Josefin Bouveng, 20. Förra säsongen vann hon hela slutspelets poängliga med 18 poäng på sju matcher. I år toppar hon skytteligan i slutspelet med sex mål på fem matcher.

– Jag vill vara som bäst när det är som viktigast. Det är det man tränar för. Jag tycker att jag har fått till det bra i år också. Det här är de bästa matcherna och då vill jag gärna göra mitt bästa, säger Bouveng.

"Vi trivs som underdog"

Hon och hennes lagkamrater har ännu inte förlorat någon match i slutspelet. Efter att ha vunnit grundserien har Brynäs slagit ut Leksand samt HV71, vilket gör att många håller Gävlelaget som favorit till guldet. Något som inte Anna Kjellbin har något emot.

– Det är inget att sticka under stolen med att Brynäs har varit favorit den här säsong. De har ett bra lag, med bra bredd och spets. Det vet vi om, med vi trivs som underdog. Vi ska absolut göra det bästa utifrån det, säger Kjellbin, som har två SM-guld på meritlistan.

Josefin Bouveng:

– Luleå är alltid bra och har alltid varit bra. De ha många skickliga spelare och vi vet att det kommer att bli tuffare matcher än vad vi har spelat hittills i slutspelet. Vi vet att i vi kan slå dem. Vi vann serien, men vi är samtidigt ödmjuka inför uppgiften. Vi vet att det kommer att blir tufft, men vi har bättre självförtroende i laget nu jämfört med förra året, säger hon.

På vilket sätt tycker du att det märks att ni har bättre självförtroende?

– På sättet vi spelar. Vi går inte ut på hälarna, utan vi tar HV71 med 3-0 i matcher och det tycker jag är ett bevis på att vi är beredda att göra jobbet. Vi vet att vi inte har vunnit någonting än. Det bästa är kvar nu, säger Bouveng, som ser fram emot morgondagens finalmatch.

– Det ska bli jättespännande. Jag är revanschsugen från förra året, säger Bouveng.