• Huvudsponsor

Söndag Sön 20 Mars Mar
Måndag Mån 21 Mars Mar
Onsdag Ons 23 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Fredag Fre 25 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Onsdag Ons 30 Mars Mar
Fredag Fre 1 April Apr
Söndag Sön 3 April Apr
Tisdag Tis 5 April Apr
Torsdag Tor 7 April Apr

Johansson inför OS: ”Det här laget har inga begränsningar”

25 januari 2022 15:00
Intervju

Efter sju poänglösa SDHL-matcher fick Linnea Johansson beskedet att hon är uttagen till OS. Därefter har LHC-forwarden exploderat och gjort åtta poäng på tre matcher. Den formen hoppas 19-åringen ta med sig till OS. ”Det är här laget har inga begränsningar. Jag hoppas vi kan komma till Kina och göra en så bra prestation som möjligt”, säger Johansson.


Förra veckan tog förbundskaptenen Ulf Lundberg ut den svenska OS-truppen. Av de 23 spelarna som tog plats spelar 21 av dem i SDHL. En av dessa är Linköpingsforwarden Linnea Johansson, 19, som därmed ska göra sin första OS-turnering.

– En dröm som går i uppfyllelse, för det här har jag drömt om sedan jag var liten. Jag har suttit många vintrar och kollat OS med familjen. Jag har fått många av mina idoler genom OS-hockeyn, och några av dem får jag till och med spela i dag, säger Johansson.

Vilka var idolerna?

– Johanna Fällman (Luleå/MSSK) var en idol. Jag har en fanbid med henne, och det är lite roligt att vi spelar tillsammans nu, säger Johansson.

Har du tagit upp det med henne?

– Efter att Johanna hade gjort sin 200:e landskamp visade jag henne den bilden. Det tog ett tag innan jag visade den, haha. Efter matchen tog vi en ny bild ihop. Så nu har jag två bilder tillsammans med henne, säger Linnea Johansson.

Vilka är dina starkaste OS-minnen från tv-soffan?

– Det är nog några lopp med Charlotte Kalla skulle jag säga. Tyvärr är skidåkarna på en annan ort än oss, vilket gör att vi förmodligen inte kan se skidåkningen live. Jag tycker det är väldigt imponerande med skidlandslaget och tycker det är kul att följa deras framgångar i tv, säger 19-åringen.

"Jätteglad att vara en del av detta gäng"

Även om Johansson har varit med på alla landslagssamlingar den här säsongen vågade hon inte riktigt vara säker på att hon skulle ta en OS-plats.

– Säker på en landslagsplats kan man aldrig vara. Det är något man får kämpa för varje dag och något man ska förtjäna. Jag tycker det har känts bra på de lägren vi har haft. Jag har haft en bra utveckling och jag är jätteglad att vara en del av detta fina gäng, säger hon.

Vad tycker du att vi kan ha för förväntningar på er under OS?

– Det har skett en generationsväxling och vi har många som gör sitt första OS, men vi har ändå en bra mix av mer rutinerade och unga. Vi får ta det match för match, men det är här laget har inga begränsningar. Jag hoppas att vi kan komma till Kina och göra en så bra prestation som möjligt, säger LHC-forwarden.

Troja/Ljungby-fostrade Linnea Johansson gör sin fjärde SDHL-säsong i Linköping och hon är på väg mot sin bästa poängnotering. 19-åringen har gjort 21 poäng på 26 matcher, och är med det femma i den interna poängligan. Hon är ändå inte helt nöjd med sin prestation den här säsongen.

– Jag har haft en lite tuff säsong med skador och sjukdomsproblem. Lite knackigt har det varit, men jag har kommit igång lite bättre på slutet. Jag har spelat tillsammans med Sydney Brodt nu och det har fungerat bra. Jag har haft ett lite annat attackpsyke på slutet och verkligen försökt få pucken på mål. Jag tar med mig det till OS, säger hon.

Har visat fin form

Innan OS-uttagning hade Linnea Johansson sju raka matcher utan poäng. Men i onsdags togs truppen ut och på kvällen gjorde Johansson ett mål mot Leksand. Därefter har hon exploderat. På de två senaste matcherna har hon gjort sju poäng.

– Det var ett roligt besked att få, haha. Mycket tror jag annars handlar om att jag har spelat med bra spelare och att jag har haft det här attackpysket, att få puckarna på mål. Då händer bra grejer, säger hon.

Var det någon som sa något till dig eller hur lyckades du få fram den här attitydförändringen?

– Någonstans handlar det om att bestämma sig för att man måste göra någonting, och att det inte bara ska bli någon mellanmjölk av allt, säger Johansson.

Kommer du ha kvar attackpsyket till OS, även om du inte har Sydney Brodt vid din sida?

– Det hoppas jag. Jag har väldigt bra lagkamrater här också, så det ska nog gå bra, säger Johansson.

Damkronorna spelar sin första OS-match den 3 februari mot Japan. Därefter ska de i tur och ordning möta Tjeckien, Kina samt Danmark.