Nollvisionen: Koll på målvaktshjälmarna
Publicerad: 2021-05-11
Information
Svensk ishockeys nollvision jobbar förebyggande med hjärnskakningsfrågan inom ishockeyn. Fredrik Warg har besökt Mips för att se över säkerheten kring målvakternas hjälmar.

Projektet "Svensk ishockeys nollvision" startade i december 2018 och är en satsning initierad av Svenska Ishockeyförbundet för att arbeta med frågan om hjärnskakningar inom svensk ishockey.

Svenska Ishockeyförbundet, SHL, SDHL, HockeyAllsvenskan och HockeyEttan är delaktiga precis som försäkringsbolag Gjensidige, Arbetsgivaralliansen, SEB genom avtal med SHL, CCM, Bauer och SICO.

Spelarnas hjälmar har varit ett stort fokusområde i nollvisionen. Då i huvudsak för utespelarna.

Men även målvakter löper risker för hjärnskakningar. Fredrik Warg har besökt Mips, ett företag som är specialiserat på hjälmbaserad säkerhet och skydd av hjärnan, för att testa säkerheten för målvaktshjälmar. Målvakter löper risk att få hjärnskakningar vid pååkningar från utespelare.

– Vi har testat hastigheter på hopslag som skulle kunna hända i en hockeyrink. Där kan vi se att träffar mot huvudet där vi också får mycket rotation på huvudet absolut ligger över gränsen för risker för hjärnskakningar, säger Peter Karlsson på Mips.

Ett förslag är att se över hjälmarnas utformning för att optimera dem bättre. – Vi kan absolut börja designa hjälmarna för att minska riskerna för hjärnskakning, säger Karlsson.

Angelica Lindeberg