• Huvudsponsor

Onsdag Ons 3 Mars Mar
Söndag Sön 7 Mars Mar
Måndag Mån 8 Mars Mar
Onsdag Ons 10 Mars Mar
Torsdag Tor 11 Mars Mar
Torsdag Tor 25 Mars Mar
Lördag Lör 27 Mars Mar
Måndag Mån 29 Mars Mar

Nollvisionen: Koll på målvaktshjälmarna

11 maj 2021 11:00
Information

Svensk ishockeys nollvision jobbar förebyggande med hjärnskakningsfrågan inom ishockeyn. Fredrik Warg har besökt Mips för att se över säkerheten kring målvakternas hjälmar.


Projektet "Svensk ishockeys nollvision" startade i december 2018 och är en satsning initierad av Svenska Ishockeyförbundet för att arbeta med frågan om hjärnskakningar inom svensk ishockey.

Svenska Ishockeyförbundet, SHL, SDHL, HockeyAllsvenskan och HockeyEttan är delaktiga precis som försäkringsbolag Gjensidige, Arbetsgivaralliansen, SEB genom avtal med SHL, CCM, Bauer och SICO.

Spelarnas hjälmar har varit ett stort fokusområde i nollvisionen. Då i huvudsak för utespelarna.

Men även målvakter löper risker för hjärnskakningar. Fredrik Warg har besökt Mips, ett företag som är specialiserat på hjälmbaserad säkerhet och skydd av hjärnan, för att testa säkerheten för målvaktshjälmar. Målvakter löper risk att få hjärnskakningar vid pååkningar från utespelare.

– Vi har testat hastigheter på hopslag som skulle kunna hända i en hockeyrink. Där kan vi se att träffar mot huvudet där vi också får mycket rotation på huvudet absolut ligger över gränsen för risker för hjärnskakningar, säger Peter Karlsson på Mips.

Ett förslag är att se över hjälmarnas utformning för att optimera dem bättre. – Vi kan absolut börja designa hjälmarna för att minska riskerna för hjärnskakning, säger Karlsson.