• Huvudsponsor

Onsdag Ons 5 Januari Jan
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Tisdag Tis 11 Januari Jan
Fredag Fre 14 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Söndag Sön 16 Januari Jan
Tisdag Tis 18 Januari Jan
Idag 19 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Fredag Fre 21 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Onsdag Ons 26 Januari Jan
Lördag Lör 29 Januari Jan
Söndag Sön 30 Januari Jan
Lördag Lör 5 Februari Feb
Tisdag Tis 22 Februari Feb

Reagan Rust: "Jag älskar att vara här"

8 oktober 2021 09:30
Intervju

I en ny intervjuserie i tio delar ska vi lära känna några profiler i SDHL lite bättre. Först ut: AIK:s Reagan Rust, som berättar om sin podcast, sitt engagemang inom mental hälsa, varför hon alltid besöker McDonals när hon kommer till en ny stad och varför hon trivs så bra i AIK.


Förutom en kort sejour i Ungern innan coronapandemin gör 24-åriga Reagan Rust sin första säsong i Europa. Hon gör den i AIK, och det är ett val som Rust är väldigt glad över.

– Jag älskar att vara här. Stockholm påminner mig om Boston Det är en häftig stad och jag gillar att det är så bra lokaltrafik. För annars vet jag inte hur jag hade tagit mig runt, haha. Mina lagkamrater är superbra, vilket jag är väldigt tacksam för, säger Reagan Rust.

Vad hade du för förväntningar på AIK och SDHL?

– Jag visste att det är en bra liga. Jag har många tidigare lagkamrater som har spelat här. Jag visste att det var tufft schema, med många träningar och matcher. Jag gillar den aspekten av det, säger Rust.

Har besökt 27 länder

Även om det här blir hennes första hela säsong utanför USA är det långt ifrån första gången hon är utanför Nordamerika. För just resor är en av hennes stora intressen och Reagan har besökt 27 länder.

– Jag älskar att resa. När jag hade tagit examen backpackade jag i Europa. Jag har även varit i Filippinerna, där min mammas familj är ifrån. Där fick vi se var mamma är född och träffa lite familj som är kvar där, säger Rust.

Vad är det du gillar så mycket med att resa?

– Jag gillar att uppleva andra kulturer och se andra delar av världen, säger hon.

Vad är det första du gör när du kommer till en ny stad?

– Det här är inte bra, haha. Men jag går alltid till ett McDonalds. Jag försöker stanna till där så snabbt som möjligt, säger hon.

Var finns det bästa McDonalds som du har besökt?

– Filippinerna, definitivt. De har en måltid där du får en skål med ris och friterad kyckling. De är lite som KFC i USA, säger Reagan Rust.

Vann titel med sitt collegelag

Mellan 2015 och 2019 spelade Reagan universitetshockey och det är från den här tiden hon har sin bästa hockeyupplevelse så här långt i karriären. Under hennes sista år på college bröt Boston University, där Rust spelade, en 38 år lång svit. Det var nämligen första gången som Boston University vann Beanpot-titeln sedan 1981.

– Vi brukar skämtsamt säga att Beanpot är det nationella mästerskapet i Boston. Det är de fyra Bostonskolorna, Harvard, Norheastern, Boston College samt Boston University, som är med. När vi vann kändes det nästan overkligt. Året innan hade vi förlorat den avgörande matchen på övertid. Det var hjärtekrossande. Det där kändes som vårt år och när vi lyckades var det superhäftigt, säger Reagan Rust, som hade väldigt stor roll i den efterlängtade titeln.

– I den första första finalmatchen mot Northeastern blev det suddenstraffar. Då frågade coachen mig, som back, om jag ville lägge en och då kände jag: ”nej, jag vet inte hur man lägger en straff”, haha. Men det gick bra för mig och laget och det var fantastiskt, säger Rust.

Rust är väldigt intresserad av den mentala biten inom sport och dessutom brinner hon för att hjälpa unga flickor. Dessa två grejer har hon slagit ihop bedriver numera ett mentorsprogram.

– Jag jobbar med kvinnliga idrottsutövare. Jag hjälper dem förbereda sig för matcher och bygga deras självförtroende. Även hur de ska hantera bra och dåliga byten under en match exempelvis, säger Rust, som på LinkedIn beskriver sig som ”Mental Performance Coach and mentor”.

– Tjejerna får hjälp med med mental hälsa, den mentala aspekten i spelet, kosthållning, träning... Allt sådant som inte alltid fanns när jag var yngre. Jag har kontakt med tjejer från 15 olika länder nu, vilket känns superhäftigt, säger Rust.

Studerade du du psykologi eller något liknande på college?

– Jag studerade mycket på egen hand. Sedan har jag gått till psykolog sedan high school. Jag hade en djupare förståelse för det här redan innan college. På college studerade jag marknadsföring, och då lär man sig förstå psykologin bakom hur man konsumerar. Men jag tog några psykologikurser och har läst så många böcker i ämnet.

Får jag fråga varför började du gå till psykolog?

– Det var för min deprssion och ångest. Det finns i min familj. Och det var mycket kring min familjs historia som dök upp i nian, säger hon.

Driver en podcast

Hon upplever att fler och fler idrottare vågar berätta om sin mentala ohälsa, som exempelvis gymnasten Simone Biles och tennisstjärnan Naomi Osaka, och det är en trend som Reagan Rust hoppas kommer att fortsätta.

– Det är jättebra. Atleter är världens ledare eller alla fall nästa generations världsledare. Vi har en sådan stor plattform tillsammans. Många barn ser upp till oss och om de ser att vi också har det tufft ibland kanske det känns mer okej för barnen att ha det tufft, säger Rust.

Utöver hockeyn och det här mentorskapet, vad gillar du att göra?

– Jag har också podcast – ”The Unpaved Path”. Vi är på säsong tre nu. Jag pratar med kvinnliga atleter, kvinnliga fans och kvinnor inom sportindustrin. Jag får höra om deras resa. De ger också råd till nästa genration av idrottskvinnor eller till dem som vill börja jobba inom sportindustrin, säger Rust.

Du gillar att ha många bollar i luften låter det som?

– Det är förmodligen min ångest som gör att jag hela tiden vill göra något, haha. Jag gillar inte att vara uttråkad, säger Rust.