• Huvudsponsor

Söndag Sön 20 Mars Mar
Måndag Mån 21 Mars Mar
Onsdag Ons 23 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Fredag Fre 25 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Onsdag Ons 30 Mars Mar
Fredag Fre 1 April Apr
Söndag Sön 3 April Apr
Tisdag Tis 5 April Apr
Torsdag Tor 7 April Apr
Fredag Fre 16 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Onsdag Ons 21 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Söndag Sön 25 September Sep

"Förväntar mig att Brynäs går till final i år igen"

25 augusti 2021 15:00
Lagpresentation

SDHL-säsongen närmar sig med stormsteg och det har blivit dags att gå igenom samtliga klubbar – lag för lag. Näst på tur: Brynäs IF, och här ger Karin Johansson på Gefle Dagblad sin syn på laget. ”Jag tror att Brynäs blir minst lika bra i år som i fjol, om inte bättre”, säger hon.


8-7-3-2 – där har ni Brynäs placering i grundserien de fyra senaste säsongerna – och det är inget snack om att Gävlelaget är på rätt väg. I våras tog de sig hela vägen fram till final för första gången sedan 2013, men väl där fick Brynäs se sig besegrat av Luleå. Från finallaget i fjol har Brynäs fått behålla stommen och det är något som talar till Brynäs fördel enligt Karin Johansson, som bevakar Brynäs IF för Gefle Dagblad.

– De slipper börja om och spela ihop ett nytt lag, vilket förstås är jätteviktigt. Jag tror att Brynäs blir minst lika bra i år som i fjol, om inte bättre, säger Karin Johansson och fortsätter:

– Nyförvärven är lite bekanta med andra spelare i laget. Den tjeckiska backen som kommit in, Sammy Kolowratova, har spelat med de andra två tjeckiskorna i landslaget exempelvis. Henne tror jag mycket på. Det verkar vara bra en person och en bra hockeyspelare. Just att de flesta i laget känner varandra och att de unga spelarna har blivit ett år äldre tror jag talar för Brynäs. En sådan som Hanna Thuvik syntes inte jättemycket i fjol, men man såg ändå att det fanns något där. Hon, och flera av de andra unga spelarna, har fått lite mer erfarenhet, säger Karin Johansson.

Superkedjan är intakt

Det stora tappet för Brynäs är att Erika Grahm har valt att avsluta sin karriär, och i stället helt satsa på rollen som sportchef. Utöver det har exempelvis Hanna Rylander tagit timeout från ishockeyn, Emelie Cordoba har skrivit på för Göteborg och Agnes Åker har gått till AIK. Men det viktiga för Brynäs är att de har fått behålla lagets stjärntrio – Lara Stalder, Josefin Bouveng och Katerina Mrazova. Lara Stalder slog tidernas poängrekord i grundserien förra säsongen när hon gjorde 82 poäng, Katerina Mrazova landade på 63 poäng i grundserien och 13 i slutspelet. Bouveng vann både mål- och poängligan i slutspelet.

– De stod väl för över 180 poäng tillsammans i grundserien, helt sjukt. Att den kedjan är intakt är otroligt viktigt, säger Karin Johansson.

Med stjärntrion kvar i Brynäs håller Karin Johansson forwardsidan som Gävlelagets starkaste lagdel även kommande säsong.

– Kedjan med Bouveng, Stalder och Mrazova är en attraktion och jag önskar att folk får gå och titta på den. Så bra som Brynäs spelade ifjol och showen de stundtals bjöd på hade nog lockat en hel del folk till rinken, om de hade fått titta. Så forwardsidan håller jag som den starkaste lagdelen, men sedan ska man inte glömma att nämna backen Maja Nylén Persson. Hon är 22 år, men har spelat i ligan i flera år och utstrålar ett otroligt lugn, säger Karin Johansson.

Vad har du för förväntningar på Brynäs den här säsongen?

– Samma som i fjol. Då var mina förväntningar att de skulle ta sig till final och där kan allt hända. I våras blev det tre raka förluster för Brynäs mot Luleå. Med tanke hur truppen ser ut har mina förväntningar inte sjunkit. Jag tror att det blir final i år igen och ska de ta steget till guld är det läge nu eftersom den största konkurrenten Luleå har tappat några bärande spelare. Nu är det långt dit, men jag förväntar mig att Brynäs går till final i år igen, säger Karin Johansson.

Vad behöver Brynäs göra för att ta nästa steg och knipa guldet?

– Man hade lite oflyt med skador på viktiga spelare förra säsongen. Katerina Mrazova spelade slutspelet med diskbråck exempelvis. Hennes kropp är ett vrak. Att hon ens spelar hockey efter alla operationer är obegripligt. Jeycee Gebhard var andracenter och snittade en poäng per match innan hon bröt foten. Kan Brynäs hålla sig skadefria ger det en annan stabilitet. En annan sak, och det här kan låta hårt när man har slagit poängrekord i grundserien, är att Lara Stalder måste visa sig bäst när det gäller. För det var hon inte i fjol. Hon var mållös i finalerna och där måste man kräva mer. Man kan inte göra över 80 poäng i grundserien och sedan inte leverera när det väl gäller. Får man samma leverans i slutspelet som i grundserien från Stalder kan det betyda mycket, säger Karin Johansson.