Salming Trophy delas ut för första gången till en damspelare
Publicerad: 2022-04-14
Wow, en stor ära och något jag aldrig kunnat drömma om". Det utbrister Brynäs-spelaren, Maja Nylén-Persson vid beskedet att hon tilldelats 2022 års Salming Trophy, utmärkelsen till säsongens bästa svenskfödda back.

Det är första gången backlegenden Börje Salming, 71 år, har tillsammans med Ishockeyjournalisternas Kamratförening , vill belöna en kvinnlig spelare.
Salming Trophy instiftades efter säsongen 2008-2009 och först ut var Marcus Ragnarsson, Djurgården. Efter förra säsongen belönades Nils Lundqvist, Luleå/New York Rangers.

-Att få hylla en Brynäs-spelare känns väldigt bra. Det är helt i sin ordning att hon är första kvinna att få mitt pris, kommenterar Börje.
Det var just från Brynäs som Börje tog steget ut i hockeyvärlden . Med totalt 17 säsonger i NHL-laget Toronto Maple Leafs, vann han ikonstatus och 4 oktober 2006 hissades tröjnummer 21 upp i taket i arenan Air Canada Centre.
Börjes motivering lyder enligt följande: ”Maja Nylen-Persson är en skicklig all round back. Hon har utvecklats med stormsteg och är verkligen en förebild. Hon äger en följsamhet och en spelintelligens i sitt agerande som är fröjd att se. Hon vill hela tiden bli bättre och har varit dominant i såväl Brynäs som Damkronorna”.

-Jag måste säga ”wow” igen", Börjes omdöme väger mycket tungt, och ger kraft och inspiration i min fortsatta karriär, säger Maja.
Men med all respekt för Börje – Maja Nylén Persson har främst inspirerats av en annan backlegend. Inte så märkligt, då hon är uppväxt på uterinken i Skogsbo, utanför Avesta.

-Vi ungdomar tävlade om att få vara Nicklas Lidström när vi spelade två-mål. Han började precis som jag i Skogsbo SK. Det fanns en rink i anslutning till mormor och morfar, där växte jag upp, berättar 2022 års Salming-val.
Hennes karriär har gått i racerfart, ännu inte fyllda 22 år har hon spelat två OS-turneringar, 2018 och 2022. Hon debuterade som 16-åring för Damkronorna och leder i dag den nya generation av spelare som bygger framtidens Damkronor, närmast A-VM i Danmark i augusti. Inför säsongen 2019-2020 värvades hon från Leksand till Brynäs där hon den här säsongen har öst in poäng, 47 (15+32) på 35 matcher och +59 i plus-minus statistiken. Det gav femte plats i den totala poängligan, i topp lagkompisen från Brynäs, Lara Stalder, Schweiz med 89 (34+55) poäng.
I play off, som avslutade med förlust mot Luleå i den femte och avgörande finalen, hade hon 13 (4+9) poäng. Det var Erika Grahm, tidigare spelare, nu sportchef som lockade Maja till Gästrikland.
-Satsningen i Gävle kändes helt rätt för mig, att få tillhöra en sådan klassisk förening är verkligen stort. Jag vill betona att damhockeyn, mycket tack vare Erikas arbete behandlas jämlikt vad gäller träningstider och annat, säger Maja.
-Ekonomiskt kan vi inte jämföra oss med herrlaget, men vi tar hela tiden steg framåt. Publikrekorden här i arenan visar också att staden uppskattar oss, avslutar Maja. Det nya publikrekordet för svensk damishockey är, efter den avgörande finalen, nu 7 765 åskådare.
Vid sidan av ishockeyn läser Maja till redovisningsekonom.
-Men jag skäms inte för att erkänna att jag i grunden är en hockeynörd. Ja, ishockey är verkligen nummer ett för mig.
Utöver Salming Trophy erhåller Maja Nylén Persson även utmärkelsen ”Årets spelare 2022”. Det är förbundskapten Uffe Lundbergs val tillsammans med Ishockeyjournalisternas Kamratförening.

Svenska Damhockeyligan