Luleå/MSSK vinner SM-guld säsongen 2018/19!
Publicerad: 2019-03-21
Mästare skulle koras från COOP Norrbotten Arena under torsdagskvällen när den femte, och sista, SM-finalen skulle spelas. Mästarna blev, precis som i fjol, giganterna Luleå/MSSK. Hemmalaget fick lyfta SM-pokalen inför 4804 personer på plats.

Det var bäddat för dramatik. Linköpings HC inledde serien starkast och med två raka inledande segrar såg de ut att vara ute efter revansch från fjolårets finalförlust mot just Luleå/MSSK. Luleålaget å andra sidan vann två måstematcher på raken efter det vilket tvingade fram torsdagens femte och avgörande SM-final.

I en finalserie som sett många snabba mål inledningsvis i perioderna var det kanske få som blev förvånade när hemmalaget Luleå/MSSK och poängligaledaren Emma Nordin såg till att nätet rasslade redan 23 sekunder in i matchen. Efter Emma Nordins chockstart hade bortalaget svårt att ta sig in i matchen under den första perioden. Luleå/MSSK visade att de var hungriga på guldmedaljerna och spelade med självförtroende och fart. Innan den första perioden var slut hade Luleålaget tagit en ledning med 4-0 efter mål av Emma Nordin, Noora Tulus, Linn Peterson och Rebecca Stenberg. Hemmalaget spelade som bäst när det gällde som mest.

I den andra perioden var det dock Linköping som startade starkast och Sidney Morin reducerade till 4-1, denna gång 02:39 in i perioden. När Linköping haft stora delar av spelet i period nummer två var det istället Luleå/MSSK och Rebecca Stenberg som kliver fram och utökar ledningen till 5-1. Stenberg spelade inte bara säsongens sista match under torsdagskvällen utan hade på förhand annonserat att hon skulle hänga upp skridskorna på hyllan efter SM-finalen och avslutade alltså med att bli tvåmålskytt.

Matchens sista period bjöd inte på några ytterligare mål, däremot ett Luleå/MSSK som försvarade sin ledning bra. När slutsignalen till slut gick så var det, för andra året i rad, ett Luleå/MSSK som kammade hem SM-guldet framför ett kämpande Linköping HC.

Kapten Hiirikoski hade uppdraget att lyfta SM-pokalen i skyn men valde att lämna över till tvåmålskytten Rebecca Stenberg som alltså fick hissa SM-bucklan i COOP Norrbotten Arena inför 4804 personer i karriärens sista match.

SM-final 5, 5-1 till Luleå/MSSK

Period 1 (4-0 till Luleå/MSSK)
Målskyttar Linköpings HC: x Målskyttar Luleå/MSSK: Emma Nordin, Noora Tulus, Linn Peterson, Rebecca Stenberg.

Period 2 (1-1 till Luleå/MSSK)
Målskyttar Linköpings HC: Sidney Morin. Målskyttar Luleå/MSSK: Rebecca Stenberg.