• Huvudsponsor

Onsdag Ons 30 Mars Mar
Fredag Fre 1 April Apr
Söndag Sön 3 April Apr
Tisdag Tis 5 April Apr
Torsdag Tor 7 April Apr
Fredag Fre 16 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Onsdag Ons 21 September Sep
Idag 24 September Sep
Söndag Sön 25 September Sep
Onsdag Ons 28 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Söndag Sön 2 Oktober Okt

”På papperet är det bättre än på flera år”

30 augusti 2021 13:00
Lagpresentation

SDHL-säsongen är mindre än två veckor bort och vi fortsätter att gå igenom samtliga klubbar – lag för lag. Näst på tur: Leksands IF, och här ger Marcus Simm på Falu Kuriren sin syn på laget. ”Ett lag för slutspel utan tvekan”, säger han.


Efter att ha gått till slutspel i åtta raka säsonger hamnade dalalaget utanför topp-8 förra säsongen. Men lagets kurva har pekat lite nedåt de senaste åren. De blev fyra 2018/19, åtta säsongen därefter och i fjol blev Leksand alltså nia efter att endast ha vunnit fem av 36 matcher. Till den här säsongen har det dock hänt en hel del i laget.

– De startar om från ny kula till den här säsongen. De har gjort om totalt i laget känns det som. De har värvat in ny spets, har en ny huvudtränare och ny sportsligt ansvarig. Den här trenden nedåt tror jag bryts i år, säger Marcus Simm, som bevakar Leksands IF för Falu Kuriren

"Värvat starka utländska namn"

Mathias Olsson kommer att vara Leksands huvudtränare den här säsongen. Han kom in i ledarstaben under förra säsongen, men till den här säsongen blir han huvudtränare och kontraktet är på tre säsonger. Ny sportchef är Alexander Bröms, som tränade laget mellan 2016 och 2018. Hans återintåg i föreningen tror Marcus Simm kommer att betyda mycket.

– Han har byggt det här laget på ett väldigt bra sätt tycker jag. Att han är tillbaka tycker jag gör att man kan se på framtiden med positiva ögon, säger Simm.

Bland spelarna som Bröms har tagit in kan exempelvis Jule Flötgen nämnas. Den tyska målvakten spelade i Leksand så sent som för två säsonger sedan, men förra säsongen tillhörde hon AIK. Dessutom har Leksand förstärkt med den nordamerikanska backduon Gracen Hirschy och Celine Tardif, som båda spelade i Linköping förra säsongen. Lägg därtill att både Jennifer Carlsson, 21, samt Malou Berggren, 18, har skrivit på för Leksand.

– Till stor del har Leksand lyckats behålla de namn som de ville behålla. Av de här spelarna som har kommit till klubben återfinns några som har varit i Leksand tidigare, som Jule Flötgen och Gracen Hirschy. Framförallt har de värvat starka utländska namn som Tereza Vanisova och Phoebe Staenz. Det ser väldigt bra ut. De har helt klart vässat truppen med internationella spelare. Senaste åren har man framför allt satsat ungt och svenskt, och kanske saknat den spets som krävs för toppen. Nu ser det ut att finnas något bra att jobba på, säger Marcus Simm.

Vad ser du som Leksands styrkor?

– Leksand har en bra mix av unga spelare och rutin, som Hanna Sköld och Wilma Johansson. De är inte gamla, men de har varit med ett tag. Samtidigt finns det talanger som Tuva Kandell och Ida Karlsson, som båda är 17 år. Lägg därtill den internationella spetsen, säger Simm.

Du nämner Hanna Sköld och Wilma Johansson. Med tanke på att det är rätt många nya spelare i laget, vad tror du det betyder att ha den duon kvar?

– Enormt mycket. De har varit med nu när det har gått lite tyngre de senaste åren. Deras rutin, erfarenhet i klubben och orten betyder väldigt mycket, säger Marcus Simm.

Finns det någon risk med att det är för mycket nytt i truppen?

– Nja. Jag tror att de kommer att få ihop det här tids nog. Visserligen kan startsträckan bli lång. Säsongen 2019/20 inledde de säsongen med åtta raka förluster. Riktigt så illa tror jag inte att det kommer att bli. På papperet är det bättre än på flera år, är känslan. De har ofta fått en stämpel att vara ett lag i den nedre regionen och det är en stämpel de vill tvätta bort på sikt. Den stämpeln finns kvar inför den här säsongen, men ser man till truppen är det här ett lag för slutspel, utan tvekan. Men hur bra det blir redan i år är svårt att säga för det finns andra lag som ser ännu starkare ut, säger Marcus Simm.