Final 2: Linköping HC vs. Luleå/MSSK - Linköping utökar ledningen efter ytterligare en vinst i den andra SM-finalen
Publicerad: 2019-03-16
Det var en del hockeyögon som höjdes när regerande mästarna Luleå/MSSK förlorade den första SM-finalen i onsdags när Linköping HC nollade norrbottningarna. Under lördagen visade Linköpingslaget återigen att de vill byta fjolårets silver mot guld efter ytterligare en vinst med 3-1 under lördagen. Nu väntar en tredje, och eventuellt avgörande, SM-final.

Det bjöds på underhållande hockey från start till mål i Stångebro Ishall under lördagen. Första perioden karaktäriserades av böljande spel och chanser åt båda hållen men det var Linköping som satte sina chanser två gånger om. Hemmalaget inledde rekordsnabbt när Susanna Tapani stänkte in ett mål för sitt Linköping redan 43 sekunder in i perioden. Även Kennedy Marchment skulle hinna hitta nätet innan den första perioden var slut. Luleå fick å andra sidan se storstjärnan, och lagkaptenen, Jenni Hiirikoski kliva ut skadad och stjärnbacken skulle inte återvända till matchen efter det.

Trots att Linköping öppnade även den andra perioden starkt var det istället Luleå/MSSK som 07:46 in i perioden reducerade till 2-1 genom Josefine Hoegh Persson. Det skulle bli det enda målet i den andra perioden som även den bjöd på underhållande spel.

I matchens sista period var hemmalaget återigen med från start och än en gång gjorde de mål inom periodens första minut. Det krävdes nämligen bara 40 sekunder innan Pernilla Winberg var framme och visade att Linköping var hungriga på revansch efter fjolårets finalförlust mot just Luleå/MSSK. Luleå/MSSK visade dock prov på bra spel, och spelade med mer självförtroende än i den första finalen, men hemmalagets Eveliina Suonpää storspelade mellan stolparna. Med lite över tre minuter kvar av den tredje perioden tog bortalaget time out och valde dessutom att ta ut målvakten. Med en extra spelare på isen skapade bortalaget massivt tryck i de sista minuterna men Linköping och Eveliina Suonpää höll för trycket och kunde därmed kassera in ytterligare en SM-finalvinst.

Nu väntar en tredje, och potentiellt avgörande, SM-final under söndagen där fjolårets silvermedaljörer Linköping har chans på revansch mot regerande mästarna Luleå/MSSK. Matchen startar återigen 14:15 från Stångebro Ishall och sänds även den på SVT.

SM-final nummer 2, 3-1 till Linköping HC

Period 1 Målskyttar Linköping HC: Susanna Tapani, Kennedy Marchment Målskyttar Luleå/MSSK: x.

Period 2 Målskyttar Linköping HC: X. Målskyttar Luleå/MSSK: Josefine Hoegh Persson.

Period 3 Målskyttar Linköping HC: Pernilla Winberg. Målskyttar Luleå/MSSK: X.