• Huvudsponsor

Söndag Sön 12 Januari Jan
Tisdag Tis 14 Januari Jan
Fredag Fre 17 Januari Jan
Lördag Lör 18 Januari Jan
Söndag Sön 19 Januari Jan
Onsdag Ons 22 Januari Jan
Fredag Fre 24 Januari Jan
Lördag Lör 25 Januari Jan
Söndag Sön 26 Januari Jan
Måndag Mån 27 Januari Jan
Onsdag Ons 29 Januari Jan
Fredag Fre 31 Januari Jan

Final 2: Linköping HC vs. Luleå/MSSK - Luleå/MSSK vann måstematchen

17 mars 2019 21:26

Luleå/MSSK behövde vinna i Stångebro Ishall under söndagen för att hindra Linköpings HC från att vinna SM-guld. De regerande mästarna lyckades med just det under den tredje SM-finalen efter 1-5 inför en storpublik i Linköping. Därmed går finalserien vidare till COOP Norrbotten Arena för final nummer fyra på onsdagkväll.


Det var en match med mycket på spel när lagen skrinnade in på isen inför 2875 personer. Vinst för hemmalaget Linköpings HC skulle innebära SM-guld, och revansch, för fjolårets silvermedaljörer. Bortalaget, och regerande mästarna, Luleå/MSSK ställdes därmed inför en riktig måstematch där det gällde att vinna eller försvinna.

Och det var gästande Luleå/MSSK som tidigt visade att de inte var klara med guldstriden. Melinda Olsson utmanövrerade Evelina Suonpää mellan stolparna med 0-1 redan 1:25 in i den första perioden. Drygt fem minuter senare kvitterade dock Linköpings Sidney Morin inför en jublande hemmapublik. Perioden skulle hinna rymma ytterligare ett mål från Luleå/MSSK när Jenni Hiiirikoski, som klev av skadad i lördagens finalmatch, satte 1-2 med drygt tre minuter kvar av perioden.

I mittenakten var det ett Luleå/MSSK som spelade med självförtroende och energi. Och drygt halvvägs in i den andra perioden lönade sig bortalagets forcering då Linn Peterson snyggt satte in den bakom Sara Grahn. Trots att hemmalaget ökade trycket i slutet av den andra perioden var det ett Luleå/MSSK som kunde gå till pausvila med en utökad ledning.

I den tredje perioden behövde Linköping sätta chanserna för chansen att lyfta pokalen på hemmais men det var återigen Luleå/MSSK som inledde målskörden. Först ut var Petra Nieminen som utökade till 1-4. När Emma Nordin senare punkterade matchen med 1-5 stod det klart att det blir ett returmöte i COOP Norrbotten Arena klockan 18:00 på onsdag.

Fredrik Glader, huvudtränare Luleå/MSSK, var nöjd med laginsatsen under söndagen.

  • Jag tycker vi ser samma energi som vi hade i gårdagens match, vi kommer ut starkt. Två bra lag som möter upp på ett bra sätt. Vi hittar in i att kontrollera det på sättet som vi vill och göra det jobb som krävs för varandra och vi får också utdelning för det.

Linköpings huvudtränare Madeleine Östling menade att det lilla extra saknades för hemmalaget.

  • Det är en tight match, två bra lag som kampas och spelar om det. Jag tycker kanske inte att vi hittar den aktivitet vi sett tidigare, när vi spelat mot MODO. Vi får inte de här turliga studsarna med oss utan de faller över till Luleås fördel idag.

Närmast väntar finalmatch nummer fyra alltså på onsdag med nedsläpp 18:00 från COOP Norrbotten Arena.

SM-final nummer tre, 1-5 till Luleå/MSSK

Period 1 (1-2 till Luleå/MSSK) Målskyttar Linköpings HC: Sidney Morin. Målskyttar Luleå/MSSK: Melinda Olsson, Jenni Hiiirikoski.

Period 2 (1-3 till Luleå/MSSK) Målskyttar Linköpings HC: x Målskyttar Luleå/MSSK: Linn Peterson.

Period 3 (1-5 till Luleå/MSSK) Målskyttar Linköpings HC: x Målskyttar Luleå/MSSK: Petra Nieminen, Emma Nordin.

Fullständig statistik från matchen hittas här. Här kan ni se presskonferensen från dagens match med respektive huvudtränare.