• Huvudsponsor

Lördag Lör 22 Februari Feb
Söndag Sön 23 Februari Feb
Onsdag Ons 26 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Söndag Sön 1 Mars Mar
Onsdag Ons 11 Mars Mar
Lördag Lör 12 September Sep
Söndag Sön 13 September Sep
Måndag Mån 14 September Sep
Fredag Fre 18 September Sep
Lördag Lör 19 September Sep

Mot finalen: Huvudtränarna i HV71 och Luleå/MSSK har ordet

9 mars 2020 13:05
Inför match

Det är måndag och finalveckan är äntligen här efter en veckas uppehåll. Med start på onsdag börjar final 1 i Luleå och Coop Norrbotten Arena mellan Luleå/MSSK-HV71. Vi har pratat med båda huvudtränarna och känt på pulsen.


Det pratas ofta om favoritskap och under flertalet säsonger har det varit Luleå som haft det på sina axlar. I år har det förflyttats till Jönköping och HV71 något huvudtränaren för Luleå/MSSK Mikael Forsberg tycker känns bra.
– Det känns bra att vi inte har. Det är bra att det ligger på HV71.

Joakim Engström, huvudtränaren i HV71 som fick samma fråga håller inte riktigt med om att HV71 har favoritskapet utan ser på det med lite andra ögon.
– Vi tycker Luleå är favoriter. Man kan konstatera att de har spelat två finaler i rad, nästan hela det laget och de är vana att spela inför 4000-5000 på hemmaplan och har gjort det förut, vi har aldrig gjort det. De har erfarenheten och har några spelare som vunnit ganska många gånger. Jag tror att det är det som kommer fälla avgörandet till vår fördel.

"Jag har aldrig sett en perfekt hockeymatch"

Säsongen har sett lite olika ut för det två finallagen. HV71 har gått som tåget hela säsongen och vann hela 32 matcher under ordinarie tid, men hur gör man egentligen som tränare för att få spelarna att inte få hybris och börja tänka på guldet redan nu. Enligt Engström handlar det om att höja nivån hela tiden.
– Om vi gör tre misstag i egen zon per match så borde vi i regel vinna men gör vi sex eller tio misstag som det ofta ligger på när man inte spelar så bra vinner man inte. Jag har aldrig sett en perfekt hockeymatch, det finns alltid något vi behöver göra bättre. Vi får ta fram saker och titta på det och det är så vi höjer nivån hela tiden.

För HV71s motståndare Luleå/MSSK har det inte varit riktigt lika spikrakt, snarare en form av berg- och dalbana som sakta men säkert börjat åka rakare.
– Jag tycker vi blivit bättre och bättre vart eftersom. Det var rörigt både för tjejerna och ledarsidan, ja allt från början och mycket skador så det har nog gjort sitt också från starten. Men det är nu vi ska vara som bäst.

Något som är signifikativt för båda lagen är att de tittar mycket video och på så sätt förbereder sig inför vad som stundar, nämligen den prestigefyllda finalen.
– Det handlar om förberedelser. Vi tittar alltid på motståndarna innan varje match, sen kartlägger vi hur de spelar och har för tendenser, säger Engström.

– Jag och Oscar har kollat ganska mycket videor. HV71 är ett bra lag med en bred trupp och ny målvakt som vi inte fått möta än, som vi får kolla på lite mer. Bra backsida, bra målvakt, bra offensiv - ganska komplett lag precis som oss själva.

Vad har ni som inte era motståndare har?
– Vi har allt, haha nej, jag skojar. Vi tror på vårat lag men för oss får HV71 gärna fortsätta vara favoriter, säger Forsberg och fortsätter på frågan om vad de behöver titta på i HV71s spel.

– De har bjudit till lite när det har varit snabba omställningar och det tycker jag vårt skickliga lag ska kunna ta tillvara på många gånger. När vi mött dem tycker vi de är stark på puck i anfallszon där vi haft problem tidigare under säsongen, vilket vi hoppas att vi inte ska ha problem med nu i finalspelet. Dem är starka kring sargerna och bra på att behålla pucken i anfallszon även på att söka sig in på mål. Sen ska vi prata om att vi måste dra ner våra utvisningsminuter för det är ett skickligt powerplay lag.

Engström är inne på att de har ett väldigt bra lag men nämner även hemmafördelen som han inte tycker är någon fördel.
– Vi har ett väldigt bra lag med väldigt många duktiga spelare i alla fyra kedjor och alla tre backpar. Vi är väldigt förberedda på dem vi ska spela mot i varje match. Vi ser varje match som en ny utmaning.

– Jag kan tycka att man ska börja på hemmaplan och avsluta på hemmaplan. Såhär var det förra året också så vi vet hur det är. Sedan tror jag att alla är lite extra spända första matchen och i och med att Luleå är på hemmaplan kan man ju hoppas att dem är lite mer spända än vad vi är. Sedan om det är det som fäller avgörandet vet jag inte men jag tror de som vill det här mest och som är mest lugna kommer vinna.

Vem avgör för er?
– Hanna Olsson, säger Engström.

– Kollektivet. Vi har många som kan avgöra. Målvakterna blir en viktig del, avslutar Forsberg.