• Huvudsponsor

Lördag Lör 5 Oktober Okt
Söndag Sön 6 Oktober Okt
Fredag Fre 11 Oktober Okt
Lördag Lör 12 Oktober Okt
Söndag Sön 13 Oktober Okt
Idag 16 Oktober Okt
Fredag Fre 18 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Söndag Sön 20 Oktober Okt
Onsdag Ons 23 Oktober Okt
Fredag Fre 25 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt

"Det går att förändra" - Girls In Sport och SDHL inleder samarbete

3 juli 2019 11:02
Nyhet

Svensk Ishockey besitter en enorm potential i att utveckla damidrott, inte bara sett till internationell tävlan utan även i att öka idrottsutövandet bland tjejer och kvinnor i Sverige samt den kommersiella sidan av idrottandet.


– Damhockeyn fortsätter att växa, vilket vårt senaste historiska TV-avtal är ett av många exempel på, och vår vision är att fortsätta växa och pusha på kvinnors förutsättningar och rättigheter till idrottsutövan genom livet, säger Angelica Lindeberg, kommersiell chef på SDHL.

SDHL tar nu viktiga steg för att utveckla just detta genom ett nytt samarbete med Girls in Sport, den Umeåbaserade organisationen som jobbar för att öppna upp för en idrottskultur som är skapad av, med och för flickor och kvinnor. Ett unikt samarbete som riktar sig till såväl den professionella aspekten, med ledarskap bland elitidrottarna och utbildning till styrelsen, samt på gräsrotsnivå för att stärka framtiden för damhockeyn och kvinnligt idrottande.

– Vi skrev nyligen, som första damhockeyligan i världen, ett nytt avtal som säkrar sändning av samtliga matcher för kommande säsong. En självklarhet för de större ligorna för män runt om i världen men långt ifrån självklart för kvinnorna.

– I vår liga är det dessutom alldeles för många spelare som slutar i en ung ålder då förutsättningarna för fortsatta idrottande inte är i närheten av vad männen besitter - något vi hoppas kunna arbeta på tillsammans med Girls in Sport både för våra nuvarande elitspelare och alla unga tjejer som upptäcker glädjen med ishockey i detta nu, säger Lindeberg.

"Känna att de skapar förändring och gör skillnad"

Samarbete handlar inte bara om att skapa en ”schysst deal” för spelarna i fråga om en professionell lön och förutsättningar för en idrottare på elitnivå, det här handlar även om att skapa långsiktiga, samt kulturella och strukturella förändringar inom idrotten. Det här involverar samarbete och att att vi stöttar varandra och inte enbart ser om oss själva. Vi vill specifikt arbeta med att utveckla ledarskapet inom damidrott och stötta tjejers passion för hockey.

– Det är viktigt att unga tjejer och kvinnor i allmänhet får chansen att ha ett inflytande och känna att de skapar förändring och gör skillnad. Om vi kan stötta detta så kommer den välbehövliga kulturella förändringen att gå mycket fortare, adderar Lucy Rist, VD för Girls in Sport och skapare av the Strong Girls Program, ett sport baserat utvecklingsprogram för tjejer som samarbetet med SDHL även kommer att utgå ifrån.

SDHL och Girls in Sport identifierat tre mål som ska kicka igång samarbetet:

  1. Vi vill få mer data om kvinnors erfarenheter inom Svensk Ishockey och vad för stöd de vill ha samt vad de känner att de behöver för att skapa sig större möjligheter att omfamna den roll de önskar. Detta kommer vi göra genom att Vi kommer att skicka ut en enkät som Girls in Sport är en del av att ha implementerat i ett europeiskt projekt som syftar till att se vilka barriärer som finns kopplat till kvinnlig ledarskap och genom det sammanfatta vad kvinnor är med om i termer av diskriminering och spränga barriärer.

  2. Vi vill stötta och driva spelarnas personliga utveckling. Baserat på vad undersökningen tar fram kommer vi år 2020 att driva en utbildning för damspelare eller kvinnor som redan besitter en ledarposition inom ishockey för att utveckla deras möjligheter till att påverka hockeyn på en mer strategisk nivå. 

  3. Vi vill stötta unga tjejer inom hockeyn. Vi kommer att driva vårt program kallat Strong Girls för de som har en tränarroll men även tillgängligt för spelare så att de inte enbart kan hjälpa de unga tjejerna med den fysiska och psykiska aspekten av hockeyn men även med deras ledaregenskaper. Dessa tränare kommer således ha verktygen för att använda hockeyn som ett redskap för att utveckla de unga tjejerna de coachar. Det här är ett sätt för att boosta unga tjejer inom hockeyn, expandera antalet som utöver ishockey gällande både elit och bredd samt arbeta långsiktigt med synen på ledarskap hos unga tjejer och kvinnor.

Slutligen vill vi bygga partnerskap med andra som tycker det är viktigt med lika villkor inom ishockey, hållbarheten och tillväxten av svensk ishockey. Om vi kan jobba tillsammans har vi en mycket bättre chans att kapitalisera på vad vi anser har stor potential.

Kontakta: Angelica Lindeberg, SDHL Tel: 073 745 70 31 Lucy Rist, Girls in Sport Tel: 072 207 89 05