• Huvudsponsor

Söndag Sön 20 Mars Mar
Måndag Mån 21 Mars Mar
Onsdag Ons 23 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Fredag Fre 25 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Onsdag Ons 30 Mars Mar
Fredag Fre 1 April Apr
Söndag Sön 3 April Apr
Tisdag Tis 5 April Apr
Torsdag Tor 7 April Apr

Experten: "Alla har hittat sina roller i Luleå/MSSK"

12 november 2021 08:30
Intervju

Uppehåll i SDHL. Då passade vi på att ringa upp C Mores expert Pernilla Winberg för att höra hennes syn på säsongen så här långt. Den förra landslagsstjärnan berättar att hon imponeras av HV71:s Sarah Bujold, att hon gillar det hon ser av Luleå/MSSK, men att hon står fast vid sitt tips att Brynäs vinner SM-guld.


Snart halva grundserien är spelad och när det är dags för SDHL att återupptas igen efter det här uppehållet är det med Luleå/MSSK som serieledare. Ett lag som har imponerat mycket på Pernilla Winberg.

– Inför säsongen tappade de många spelare, särskilt offensiv. Trots det har de hittat sätt att vinna. De har spelat väldigt smart. Jag tycker att de inledningsvis har gjort det väldigt bra, säger Winberg.

Vad ser du för anledningar till att Luleå/MSSK hittar sätt att vinna?

– De har bra ledaregenskaper i laget. De har Jenni Hiirikoski, med hennes vinnarskalle, och hon får med sig hela laget. Sedan har spelare som Petra Nieminen och Noora Tulus. De har varit bra tidigare, men nu har de tagit ytterligare ett kliv. Alla har hittat sina nya roller och har gjort det väldigt bra, säger Pernilla Winberg, expert på C More.

Ett annat lag som Winberg vill lyfta som en positiv överraskning är MoDo. Övikslaget slutade sexa förra säsongen och åkte sedan ur i två raka matcher mot HV71. I år har MoDo tagit 27 poäng och ligger femma.

– MoDo har gjort det väldigt bra. Det har lyckats slå de bästa lagen i ligan. Men MoDo är lite upp och ner i prestationen, men jag tycker att man ser väldigt starka tendenser i laget, säger Winberg.

"Förväntar mig mer av Brynäs som lag"

Bland lagen som Winberg hade förväntat sig mer av nämner hon tabelltvåan Brynäs samt tabellsjuan AIK, som har 18 poäng 15 matcher.

– Så fort Brynäs har tappat en nyckelspelare inför matcherna har de inte riktigt producerat som ett tippat guldlag. Jag förväntar mig mer av Brynäs som lag. De har inte riktigt fått ihop det än, även om det ser bättre och bättre ut. Nu börjar vissa spelare komma tillbaka, som Mrazova. Fast då har tyvärr Josefin Bouveng varit borta ett tag och vi har inte fått se Brynäs med full trupp än. Jag tror Brynäs behöver full trupp om de ska ta hem guldet, men de behöver hitta sätt att vinna även om inte alla är tillgängliga, säger Winberg.

– AIK hade en tuff inledning, men med det material som de har borde de komma högre upp än förra säsongen. Innan uppehållet höjde de sig och spelade mer som jag hade förväntat mig, säger Winberg.

Du hade Brynäs som SM-guldvinnare inför säsongen. Står du fast vid det?

– Ja. Jag tror att de kommer att höja sig.

Om vi går över på spelare. Vilka har imponerat mest på dig?

Sarah Bujold har varit väldigt bra i HV. Hon är i topp i ligan i tekningar och är den som har gjort mest mål (13 stycken). Hon har varit superviktig för HV71 och dragit laget. Det passade bra för henne att komma till HV, där hon verkligen har tagit kliv. Hon har stuckit ut. Även Maja Nylén Persson i Brynäs. Hon tar för sig lite mer och har blivit en ledande spelare i ligan, säger Winberg och tillägger:

– Sedan får man inte glömma de vanliga också, som Petra Nieminen, Lara Stalder och Jenni Hiirikoski som alltid gör det bra.