Emma Nordin utsedd till Årets spelare
Publicerad: 2018-04-06
NYHET
Emma Nordin, 27 år, forward i Luleå HF, har utsetts till Årets Spelare. Utmärkelsen är svensk damishockeys främsta individuella hederspris och har delats ut sedan säsongen 2003/2004.

Priset delas ut av Ishockeyjournalisternas Kamratförening, i samarbete med Svenska Ishockeyförbundet. I juryn ingår även Damkronornas avgående huvudcoach Leif Boork och den nytillträdda huvudcoachen Ylva Martinsen.

Motiveringen är följande:

Emma Nordin är en spelare som alltid levererar och höjer sitt lag oavsett omgivning. Den här säsongen har hon varit tongivande i både sitt klubblag och i Damkronorna. Hon tar stort ansvar över hela isen, kombinerar det hårda hemjobbet med en målfarlig offensiv och har tydligt visat att hon håller samma höga nivå offensivt som de tongivande importerna i SDHL. Emma Nordin är en spelare som alla vill ha i sitt lag, det visade hon inte minst nyligen då Luleå blev svenska mästare för andra gången.

– Vad roligt! Det är en härlig skara spelare som har fått priset tidigare så det känns fantastiskt kul att få vara en i det gänget. När jag var yngre såg jag ju upp till sådana som Maria Rooth, hon var en fantastisk förebild för mig, säger Emma Nordin och fortsätter:

– Det är jättekul att folk runtikring uppskattar mig som spelare och förhoppningsvis också hur jag verkar och upplevs som person.

Våren 2012 vann Emma Nordin sitt första SM-guld med moderklubben MODO Hockey och för två år sedan firade hon SM-guld nummer två fast då med Luleå HF. Men den gången tog Emma ta emot medaljen på kryckor på grund av den knäskada som gjorde att hon fick se SM-slutspelet från sidan.

– Jag kände mig delaktig då också tack vare bra lagkamrater men man vill ju vara med där ute på isen, få jubla med tjejerna framför hemmapubliken i ett kokande Coop Norrbotten Arena. Därför var det speciellt att jag fick vara med och ta emot guldet på hemmaplan nu inför vår fantastiska publik, våra härliga fans och familjen, säger Nordin.

27-åringen inledde karriären som back men sadlade om till forward för sex, sju år sedan. Utvecklingen har visat det var ett klokt val. Den här säsongen blev Emma Nordin trea i grundseriens poängliga på 58 poäng (27+31) strax bakom Michelle Karvinen (68 poäng) och Lara Stalder (61 poäng).

Emma Nordin var även poängbästa svenska, totalt trea av samtliga spelare i slutspelet, med tio poäng (6+4) på sju matcher samt var tvåa i SM-slutspelets skytteliga efter Jennifer Wakefield.

– Det är enkelt när man får spela med så fantastiska spelare som jag gör. Jag har hittat både glädje och motivation och känner tacksamhet mot dem som jag har fått spela med och som har hjälpt mig att utvecklas som spelare. Jag var ingen poänggörare som back direkt så jag har ändrat min spelstil ganska mycket, men jag kände att det var vad som behövdes för att fortsätta utvecklas, avslutar Emma Nordin. Den nyss tillträdda förbundskaptenen Ylva Martinsen gillar det hon har sett under säsongen:

– Emma är i mina ögon en riktigt bra tvåvägsspelare som har tekniska färdigheter av mycket hög nivå vilket gör att hon bidrar stort till sitt klubblags men även till Damkronornas offensiva spel. Hon jobbar dessutom alltid hårt och lojalt i det defensiva spelet, säger Martinsen och fortsätter:

– Emma blev även poäng- och målbäst av våra svenska spelare i såväl SDHL:s grundserie som under SM-slutspelet. I den första SM-finalmatchen visade hon med vilket hjärta hon spelar då hon tog kampen framför LHC:s målbur. Utan det jobbet hade det skottet aldrig blivit mål och det visar hur komplett Emma är som spelare, tycker jag. Hon har en teknisk förmåga av världsklass men gör även lojalt ”skitgörat” utan att få de stora rubrikerna.

FAKTA:

Årets Spelare (tidigare "Årets Hockeytjej") delas ut årligen i samarbete mellan Svenska Ishockeyförbundet och Ishockeyjournalisternas Kamratförening. Årets Spelare är svensk damishockeys främsta individuella pris och har delats ut av Ishockeyjournalisterna Kamratförening sedan säsongen 2003/2004.

I årets jury ingår Damkronornas avgående förbundskapten Leif Boork och nyss tillträdda förbundskaptenen Ylva Martinsen som representanter för Svenska Ishockeyförbundet samt representanter från Ishockeyjournalisternas Kamratförening.

Det är insatser i SDHL:s grundserie, slutspel och OS/VM som premieras. Priset kan endast delas ut till svenska spelare.

Kommunikatör Adam Göransson