• Huvudsponsor

Söndag Sön 20 Mars Mar
Måndag Mån 21 Mars Mar
Onsdag Ons 23 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Fredag Fre 25 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Onsdag Ons 30 Mars Mar
Fredag Fre 1 April Apr
Söndag Sön 3 April Apr
Tisdag Tis 5 April Apr
Torsdag Tor 7 April Apr

"Vem som ska ersätta poängen som superstjärnorna stod för?"

1 september 2021 15:00
Lagpresentation

SDHL-säsongen är mindre än två veckor bort och vi fortsätter att gå igenom samtliga klubbar – lag för lag. Näst på tur: HV71, och här ger Carl Ljungquist på Jönköpings-Posten/Jnytt sin syn på laget. ”HV71 har etablerat sig i toppen och topp-4 borde de absolut klara av”, säger han.


Förra säsongen hade HV71 tre av ligans sju poängbästa spelare – Kennedy Marchment, Sidney Morin samt Michelle Löwenhielm. Tillsammans gjorde trion hisnande 186 poäng. Till den här säsongen ser ingen av dessa tre ut att spela i HV71. Detta faktum gör att Carl Ljungquist, som bevakar HV71 för Jönköpings-Posten/Jnytt, inte håller årets upplaga av HV71 lika högt som fjolårets.

– Jag skulle säga att HV71 är lite svagare den här säsongen i och med att de har tappat flera tongivande spelare. Kennedy Marchment försvinner, Michelle Löwenhielm har lämnat och Sidney Morin ser inte heller ut att bli kvar. Det är extremt tunga tapp. Sedan får man se hur de nya kommer in i laget, men sådana som Marchment och Morin går egentligen inte att ersätta, säger Carl Ljungquist.

Ny assisterande tränare

Det är inte bara på spelarsidan som HV71 har tvingats till förändringar. Huvudtränaren Joakim Engström är visserligen kvar, men den assisterande tränaren Riikka Sallinen har lämnat.

– Jag vet att Joakim Engström gillade Sallinen väldigt mycket. Dels för deras samarbete och dels för hennes hockeykunskaper. Hon var, vad jag har förstått, väldigt viktig för laget. Hur det går utan Sallinens egenskaper ska bli intressant att se. Nu har de tagit in Peter ”Humlan” Hammarström i stället och vi får se om han kan fylla Salinens skor, säger Ljungquist.

Utöver stjärntrion har HV71 bland annat tappat Anna Kjellbin och Jessica Healy. Bland spelarna som har värvats hittar vi exempelvis Kajsa Armborg, från Leksand, Sarah Bujold, från Djurgården, och Savine Wielenga, från SDE. Noterbart är att fem av HV71:s sex nyförvärv inför säsongen närmast kommer från andra SDHL-klubbar.

– Ett bra kvitto på att HV71 fortfarande är en klubb som lockar att komma till. Framförallt tycker jag att det är starkt att få in två spelare från Luleå (Ebba Berglund samt Nicoline Jensen), en klubb som har dominerat i ligan de senaste åren. Samtidigt ska det sägas att spelarna som kommit in den här säsongen inte har de här tydliga spetskvaliteterna som exempelvis Marchment och Morin har, säger Ljungquist.

Vem av de nya spelarna är du mest nyfiken på?

– Ebba Berglund är spännande. En ung svensk landslagsback. Hon har varit med och vunnit och kan säkert ta ytterligare kliv i utvecklingen. För jag kan tänka mig att hon får ännu större förtroende i HV71 jämfört med i Luleå. Även Nicoline Jensen är en bra värvning. Hon har etablerat sig som en stabil spelare i SDHL. På förhand känns de två lite extra spännande, säger Ljungquist.

Har ett bra målvaktspar

Även om det har hänt en del under silly season i HV71 är målvaktssidan densamma. Lina Van Noort och Alba Gonzalo är kvar. Förra säsongen stod Gonzalo 22 matcher och van Noort 17.

– Målvaktssidan har varit bra. Lina van Noort är med i landslaget numera och Gonzalo kan stå på huvudet i var och varannan match. Där har HV71 det gott ställt, säger Ljungquist.

Vilka frågetecken har du kring det här lagbygget?

– Just vem som ska ersätta poängen som superstjärnorna stod för. Det blir en tuff utmaning. Där tror jag mycket på Hanna Olsson. Även om hon missade hela förra säsongen är hon så pass bra att hon säkert ska kunna kliva in och leverera. Kanske kan också Sarah Bujold komma att bidra med gott om poäng, säger Carl Ljungquist.

Hur tror du att det går för HV71 den här säsongen?

– HV71 har etablerat sig i toppen och topp-4 borde de absolut klara av. Jag tippar att de hamnar på en fjärdeplats i grundserien, säger han.