Luleå/MSSK vinner SM-guld efter övertidsvinst mot Brynäs
Publicerad: 2021-03-29
Efter match
Luleå/MSSK är svenska mästare 2021. Norrbottningarna vände 0-2 till seger efter övertid i den tredje finalen och därmed vinner de finalserien mot Brynäs med 3-0 i matcher.

Luleå/MSSK-Brynäs 2-3 OT

Luleå hade 2-0 i matcher inför kvällens match, vilket betydde att Brynäs behövde vinna för att förlänga matchserien – och det började bra för gästerna. Slutspelets poängdrottning Josefin Bouveng gjorde 1-0 och följde upp det med att göra 2-0 drygt tre minuter senare. Därmed har hon gjort imponerande 13 mål i slutspelet.

Brynäs hade 2-0 fram till slutet av den andra perioden. Då gjorde Noora Tulus 2-1, och det var starten på Luleå/MSSK:s vändning. För i den tredje perioden satte Viivi Vainikka, som även assisterade till reduceringen, 2-2. Det målet tog matchen till övertid.

"Nästintill obeskrivligt"

Väl i övertiden var det Petra Nieminen som klev fram – igen. För även finalmatch nummer två gick till förlängning och då avgjorde Nieminen efter drygt fyra minuter. I final nummer tre kom segermålet efter knappt åtta minuter och det var alltså återigen Nieminen som intog hjälterollen. Hon tog in pucken i offensiv zon och efter några dribblingar satte hon 3-2 med en backhand.

– Det är nästintill obeskrivligt. Mäktigt. Jag hade önskat att det hade varit fullsatt, men supportrarna har varit med oss även fast de inte är med oss i byggnaden, säger Luleå/MSSK:s Emma Nordin till SVT.

– Klyschigt, men det är jäkligt hårt jobb ligger bakom. Det finns en enorm styrka inifrån. Vi har fått bygga på det här under många år, säger Nordin.

{!C}

För Luleå/MSSK, som även vann grundserien, är det här tredje raka guldet. 2020 delades det inte ut något guld på grund av pandemin, men både 2019 och 2018 var det norrbottningarna som blev mästare.

– Det här ögonblicket jag gillar mest. Se tjejerna le och ha det bra tillsammans, säger Luleå/MSSK:s lagkapten Jenni Hiirikoski till SVT samtidigt som resten av hennes lagkamrater firar på isen iförda guldhjälmar.

07:31 0-1 (PP1) BIF 9. Bouveng, Josefin (12)

10:59 0-2 (EQ) BIF 9. Bouveng, Josefin (13)

38:45 1-2 (EQ) LHF 40. Tulus, Noora (5)

52:35 2-2 (EQ) LHF 42. Vainikka, Viivi (4)

67:52 3-2 (EQ) LHF 16. Nieminen, Petra (6)