• Huvudsponsor

Söndag Sön 23 Februari Feb
Onsdag Ons 26 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Söndag Sön 1 Mars Mar
Onsdag Ons 11 Mars Mar

SDHL Summary 19/20: Huvudtränaren Lars Stenmark, Leksands IF

29 mars 2020 10:15
SDHL Summary 19/20

Det har blivit dags att stänga säsongen 2019/20 men innan vi gör det ska ska vi göra en summering av varje lags bedrift denna säsong och har även ställt fem frågor till huvudtränaren. Näst på tur har vi Leksands IF.


Hur sammanfattar du säsongen 19/20?
– Vi startade i Leksand med inga spelare och snabbt försöka värva in eller få ihop ett lag. Efter det så kom säsongen igång, vi startade ganska bra. Vi tränade bra, en jättebra grupp som vi fått ihop. Nöjd med våra försäsongsmatcher, sen har vi en extrem tung start med 8 raka torsk men ändå tränar bra. Vi sköter oss. Det finns inget i gruppen som säger att vi förlorat matcher utan att man blir ännu mer desperat varje gång vi får möjlighet att spela. Men sen vänder det och jag har alltid pratat med lag jag varit runt omkring att november är en otroligt viktig månad för då händer det så otroligt mycket i serien och där var vi grymma. Vi förlorade inte många matcher då och verkligen satte laget, fick en harmoni i gruppen och visste att vi kunde spela halvbra och vinna, och spela riktigt bra och vinna. Höll i sig väldigt länge, smög sig in att det ändå kan bli kval och när vi ändå kom till det läget att vi ändå var färdig för SDHL nästa år så vart det lite punka. Kraften finns inte riktigt kvar. Sista resan som vi gjorde till Luleå och MODO, vi var riktigt dålig. Drivet fanns inte riktigt kvar och sen hitta vi inte det i kvartsfinalen heller. Sen var det två raka och sen sommarlov.

Vad gjorde att ni kom ihop er så bra i november?
– Vi tittade på hur vi spelade och hur vi tränade. Fanns saker vi kunde göra bättre, inget gnäll i omklädningsrummet. Vi pratade om vad vi gjorde bra och vad vi behövde göra för att ge oss en chans att vinna och ha tålamod att det kommer att släppa. vi hittade detaljer i spelet som vi såg att det här kommer vara avgörande. Sedan stämning i laget och på något sätt förmågan att jobba för varandra har varit med hela säsongen. Många nyckelspelare i laget hittade att bli nyckelspelare.

Vad var det bästa med säsongen? Det har varit en sådan otroligt härlig grupp att jobba med. Vi har haft unga tjejer som har skinit ikapp med solen varje dag och vi har haft de som varit i Leksand ett tag som vi gett en större roll än de tidigare haft och de har växt in i den också. Samtidigt som alla tjejer som kommit utifrån verkligen har kommit hit och gjort det de sagt att de ska göra. Alla som har pratat med som kommit utifrån har jag sagt vad det är som gäller om man kommer till Leksand och de har smält in det och varit fantastiska att jobba med. Gruppen har varit otroligt härlig att jobba med.

Alla accepterade sin roll i gruppen?
– Kanske inte hela tiden men över tid vart så. Just hur hierarkin i laget. Vi visste vilka positioner vi hade på tjejerna och det satte sig. Sedan blir inte alla nöjda hela tiden men så ska det vara, blir vi nöjd blir vi dålig.

Vad har varit den interna och externa överraskningen?
– Största överraskning var tjejerna som var beredd att ta nästa steg tog det. Allt ifrån de som går hockeygym, dem fick en större roll och sedan 98 och 97: orna har även växt in det här mer.

– Den externa är att SDHL växer hela tiden, att det är en stark serie. Jag har ju ändå inte varit i SDHL men ändå bevakat. Den här ligan borde folk fatta hur bra den här. Det är jätteproffsiga ledare man jobbar med i de andra lagen och proffsiga spelare, man ser hur det här växer. Det är bra ishockey, det var jättekul för mig att se att det här var på den nivån.

Vad tycker du SDHL ska utveckla?
– SDHL växer och då måste allt runtomkring växa också. Bara det att ni är två nu är fantastiskt och att man tar hand om frågorna runtomkring. Klubbarna måste ta ett jättestort ansvar i det här och där vet vi ju att alla föreningar ser ju inte på damhockey på samma sätt men att alla tar ett lite större ansvar och anammar. Man behöver inte säga damhockey utan det är hockey fast damer som spelar, det är fortfarande hockey. Sedan också att vi har en liga med väldigt mycket importer, jag är inte jätteförtjust i det men vi kan inte bara sitta här som sportchefer eller tränare i SDHL och säga att det inte finns några bra svenska tjejer, vi måste våga satsa på våra egna svenska tjejer, och värna om återrekryteringen, det är ett jätteprojekt för oss.

Vad tycker du fokus för er som klubb borde vara kommande säsong med facithand efter säsongen 19/20?
– Jag tror att vi sak fortsätta utbilda våra spelare ännu mer. En av våra grejer vi kommer prata med på hockeygym-tjejer när vi har inte har is och vara på att lära sig själv att driva att vara professionell. Det är viktigt att man tar tillvara på det läget man har här, att utveckla. Sig och bli en bättre individ och hockeyspelare. Det gäller också våra äldre spelare, att vara villiga och ta nästa steg och bli bättre hockeyspelare.