• Huvudsponsor

Söndag Sön 20 Mars Mar
Måndag Mån 21 Mars Mar
Onsdag Ons 23 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Fredag Fre 25 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Onsdag Ons 30 Mars Mar
Fredag Fre 1 April Apr
Söndag Sön 3 April Apr
Tisdag Tis 5 April Apr
Torsdag Tor 7 April Apr
Fredag Fre 16 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Onsdag Ons 21 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Söndag Sön 25 September Sep

”Behöver värva fler spelare för att vara med i guldstriden”

3 september 2021 15:00
Lagpresentation

SDHL-säsongen är mindre än två veckor bort och vi fortsätter att gå igenom samtliga klubbar – lag för lag. Näst på tur: Luleå Hockey/MSSK, och här ger David Olsson Jiglund på NSD/Norrbottens Kuriren sin syn på laget. ”Luleå har fortfarande topparna i laget, problemet är att bredden på toppen inte är lika bra som tidigare”, säger han.


Luleås facit i SDHL de senaste säsongerna är oerhört imponerande. De har vunnit grundserien fem av sex säsonger. Under den här perioden har de tagit fyra SM-guld och de kliver in i den här säsongen som regerande mästarinnor. Frågan är om de kommer att kunna försvara sin titel? Tveksamt, om vi frågar David Olsson Jiglund, som bevakar laget för NSD/Norrbottens Kuriren.

– Jag är inte superimponerad över hur lagbygget ser ut just nu, säger han och fortsätter:

– Vi skrev nyligen att Emma Nordin troligtvis kommer att spela med Luleå från oktober till januari. Den ryska ligan, som hon ska till, ska först spela klart sitt slutspel, därefter är det ett uppehåll innan den här säsongen ska spelas. Därför kan Nordin spela ett par månader i Luleå. Det är viktigt, för hon är en av ligans bästa centrar, och de har inte lyckats hitta någon ersättare till henne än, säger Olsson Jiglund

Värvat tre spelare

Den 30-åriga landslagsspelaren har gjort 456 poäng på sina 365 matcher i SDHL. Hon är långt ifrån det enda avbräcket för norrbottningarna. Exempelvis har fjolårets interna poängligavinnare Michela Cava lämnat, Ebba Berglund och Nicoline Jensen har båda skrivit på för HV71 och Johanna Olofsson har slutat.

– Sedan Fredrik Glader lämnade Luleå har de tappat lite i kvalitet för varje säsong. Inför förra säsongen var det Michelle Karvinen och nu Nordin samt Cava. Men de har Hiirikoski, som är en toppback, och Petra Nieminen, som också är väldigt bra. Så de har fortfarande topparna. Problemet är att bredden på toppen inte lika bra. Som det är nu kan Luleå sätta ihop en riktigt bra kedja eller två bra kedjor. Det är allt, säger Olsson Jiglund.

På nyförvärvslistan hittar vi tre spelare: Målvakten Frida Axell, som kommer från en bra säsong med Göteborg, den rutinerade backen Anna Kjellbin samt den schweiziska landslagsspelaren Noemi Ryhner.

– Det svårt att veta vad man kan ha för förväntningar på Ryhner, men Anna Kjellbin är en bra värvning. Hon har varit med ett tag och lär få mycket förtroende. Axell är också en intressant värvning, säger Olsson Jiglund.

"Luleå har fyra riktigt bra backar"

Axell kommer att bilda målvaktspar med Sara Grahn, 32, som förra säsongens stod 32 matcher, slutspelet inräknat. Av dessa vann Luleå 29. På meritlistan finns även tio VM-turneringar samt tre OS. På backsidan har Luleå/MSSK tappat tre spelare – Johanna Olofsson, Ebba Berglund, samt Ida Boman.

– Luleå har fyra riktigt bra backar i Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen, Anna Kjellbin och Johanna Fällman. Pernilla Forsgren håller också god SDHL-klass. Sedan förlitar de sig på att 16-åriga Astrid Lindeberg ska kunna ta rollen som sjätteback. En skada på en toppback och det är lite kris. Det är en speciell säsong i och med att det är OS och VM, och hur mycket orkar deras toppbackar spela? Nu är Hiirikoski i och för sig något av ett fysfenomen, men att spela uppåt 30 minuter per match sliter. Jag tycker Luleå chansar lite på backsidan, säger David Olsson Jiglund

Vad säger du om forwardssidan då?

– Vi får se vad nyförvärvet Ryhner kan bidra med. Även om de tappar Nordin och Cava har de flera andra bra forwards. Noora Tulus var riktigt bra i slutspelet, Viivi Vainikka kommer att bli en världsspelare och Petra Nieminen är redan det. Linn Peterson och Josefine Persson är dessutom kvar. Men just nu har de bara tio forwards. Får de in Emma Nordin till mitten av januari har Luleå några månader till på sig att hitta en ersättare. Men frågan är om det räcker, säger David Olsson Jiglund

Det låter på dig som att du tror att Luleå/MSSK får svårt att försvara sitt guld?

– Med laget de har nu kommer Luleå inte att vinna guld. De måste få in en center och en ytterforward, åtminstone. Kanske även en back, säger David Olsson Jiglund.