• Huvudsponsor

Söndag Sön 20 Mars Mar
Måndag Mån 21 Mars Mar
Onsdag Ons 23 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Fredag Fre 25 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Onsdag Ons 30 Mars Mar
Fredag Fre 1 April Apr
Söndag Sön 3 April Apr
Tisdag Tis 5 April Apr
Torsdag Tor 7 April Apr
Fredag Fre 16 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Onsdag Ons 21 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Söndag Sön 25 September Sep

Ny regel om Hemmafostrade spelare införs i SDHL till säsongen 2021/2022

26 augusti 2021 13:00
Pressmeddelande

SDHL och SIF har kommit överens om en modell för hemmafostrade spelare som börjar gälla från och med kommande säsong. "Det känns bra att vi har påbörjat något som diskuterats länge, även om det bara är en början på ett långsiktigt arbete. Nu ska vi fortsätta jobba tillsammans för att göra damhockeyn i Sverige ännu bättre", säger Gizela Ahlgren Bloom, Sportchef SDHL.


SDHL och SIF har överenskommit om en modell för hemmafostrade spelare som skrivs in i Tävlingsbestämmelserna. Varje lag måste ha ett bestämt antal hemmafostrade spelare i laguppställningen till seriematcher i SDHL.

En ”hemmafostrad” spelare är en spelare som varit registrerad för svensk förening under minst tre år från och med det kalenderår spelaren fyllde 15 år t.o.m. det kalenderår spelaren fyllde 21 år. Till en början medför regeln relativt liten andel hemmafostrade spelare för att sedan öka andelen över tid kommande år.

Vad är bakgrunden till att ni tagit fram denna regel?
– Bakgrunden är att utländska spelare har ökat stadigt under en längre tid i SDHL vilket till viss del begränsat möjligheten för svenska spelare att ta plats i lagen. Detta påverkar svensk flick- och damhockey ofördelaktigt i många sammanhang och i och med denna nya regel får vi en bättre balans som avser gynna svenska spelares utveckling, säger Gizela Ahlgren Bloom, sportchef SDHL, och fortsätter,

– Regeln är framtagen för att främja talangutvecklingen, för att unga hemmafostrade spelare ska få chansen till mer speltid. Detta toppat med världsklasspelare från andra nationer som kommer in och höjer ligan.

SDHL har tagit fram en strategi, som sträcker sig över fem år, mellan 2020-2025. Ett av SDHLs strategiska mål är att huvuddelen i varje lag ska vara svenska spelare år 2025 och denna regel är en start och hjälp till klubbarna för att vi ska nå vårt gemensamt uppsatta mål. SDHL, Svenska Ishockeyförbundet och klubbarna är överens om att jobba för flick- och damhockeyns framtid tillsammans, samtidigt som Damkronorna stöttas. – Vi är eniga om att Damkronorna ska upp i A-VM igen och då behöver bla. klubbarna ta sitt ansvar och bli medvetna hur man bygger trupperna annorlunda än vad som gjorts tidigare, säger Ahlgren Bloom.

Har andra ligor/förbund jobbat på samma sätt med en hemmafostrad regel?
– Både fotbollen och basketen har regler gällande hemmafostrade spelare inskrivna i sina Tävlingsbestämmelser, dessutom med goda resultat. Vi har haft en bra dialog med både basket- och fotbollsförbundet genom hela arbetet, säger Ahlgren Bloom, och fortsätter,

-Det känns bra att vi har påbörjat något som diskuterats länge, även om det bara är en början på ett långsiktigt arbete. Nu ska vi fortsätta jobba tillsammans för att göra damhockeyn i Sverige ännu bättre.

-Det här är en fråga som vi pratat länge om i svensk ishockey och vi tillsammans med SDHL har arbetat fram detta för att över tid ge mer utrymme för våra hemmafostrade spelare vilket kommer gynna utvecklingen av spelarna, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.

-SDHL skall fortsätta att vara världens bästa damliga och i den skall våra svenska talanger kunna utvecklas. På det sättet ökar vi intresset för svenska damishockey och därmed skapas fler svenska kvinnliga idoler som lockar ungdomar till hockeyn, fortsätter Agne Bengtsson, ordförande i SDHL.

Länk till SIF:s Tävlingsbestämmelser finner ni här

Vid frågor kontakta:
Gizela Ahlgren Bloom, Sportchef SDHL
0708-406558

Olof Östblom, Tävlingschef Svenska ishockeyförbundet
070-4451054