Luleå/MSSK vinner SM-guld 2022
Publicerad: 2022-04-07
#BIFLHFMSSK
Luleå/MSSK var starkare än Brynäs i den femte och helt avgörande finalmatchen. Inför rekordpubliken 7 765 åskådare i Monitor ERP kopplade norrbottningarna ett tidigt grepp genom att göra två mål på drygt fyra minuter. Till slut vann Luleå/MSSK med 5-2 och säkrade därmed klubbens femte SM-guld.

{!A}

• Matchens stjärna: Linn Peterson, Luleå/MSSK. Snacka om att kliva fram när det som bäst behövdes. Hon satte 1-0 efter drygt en minut. Tre minuter senare höll hon sig framme igen och utökade ledningen till 2-0.
  • Norrbottningarna fick i och med Linn Petersons dubbla mål en drömstart på den femte finalen. Efter drygt tio minuter hade Luleå/MSSK dessutom utökat sin ledning till 3-0.
  • Brynäs fick dock in två psykologiskt viktiga mål. Först reducerade de till 1-3 i slutet av den första perioden och in inledningen av andra perioden kom också 2-3, men närmare än så kom aldrig Gävlelaget. Petra Nieminen satte 4-2 i slutet av andra perioden och utökade till 5-2 i öppen kasse.
  • En av de stora guldhjältarna i Luleå/MSSK är målvakten Sara Grahn. Hon stoppade 28 av 30 skott i den här matchen.
  • För Luleå/MSSK var det här femte guldet i klubbens historia. De har vunnit 2016, 2018, 2019, 2021 och nu 2022. Eftersom coronapandemin avbröt finalserien 2020 betyder det att Luleå/MSSK har blivit mästare fyra gånger i följd.
  • Brynäs har nu två raka silver. I fjol blev det 0-3 i finalserien mot Luleå/MSSK. I år blev det alltså 3-2 i matcher till norrbottningarna.
  • Den femte finalen spelades inför hela 7 765 åskådare, vilket är nytt rekord i SDHL-sammanhang.