• Huvudsponsor

Söndag Sön 20 Mars Mar
Måndag Mån 21 Mars Mar
Onsdag Ons 23 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Fredag Fre 25 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Onsdag Ons 30 Mars Mar
Fredag Fre 1 April Apr
Söndag Sön 3 April Apr
Tisdag Tis 5 April Apr
Torsdag Tor 7 April Apr
Fredag Fre 16 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Onsdag Ons 21 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Söndag Sön 25 September Sep

Córdoba: ”Vi har bättre sammanhållning i gruppen nu"

7 mars 2022 09:00
Intervju

I den här intervjuserien lär vi känna några profiler i SDHL lite bättre. Näst på tur: Göteborgs Emelie Córdoba som berättar varför hon började med hockey samt hur det har varit att gå från finalspel till ett kvallag.


När SDHL.se får tag i Emelie Córdoba har hon precis avslutat ännu en skoldag. I snart två och ett halvt år har hon studerat till socionom.

– Det känns väldigt bra. Känslan är att jag har hittat rätt, säger 27-åringen.

Vet du var du ska rikta in dig mot när du kommer ut i arbetslivet?

– Nej, det vet jag inte riktigt, men kanske mot barn och ungdomar. Vi får se hur marknaden ser ut när jag är klar. Jag tror nog att jag kommer att testa lite olika grejer, säger hon.

I den här intervjuserien låter vi spelarna som har blivit intervjuas skicka vidare en fråga till nästa person. Förra gången var det Amanda Johanssons som intervjuades och hennes fråga till Emelie Córdoba är följande: ”Varför började du spelare hockey?”

– Jag började spela mycket för att min yngre syster spelade hockey och även mina kusiner. Därför började jag på skridskoskola, men den gången ville jag inte fortsätta. Sedan började jag om vid elva års ålder. Jag lärde mig åka när jag var runt sju kanske, men det var inte förrän jag var elva som jag började i lag igen, säger hon.

Minns du varför du ville börja om med hockey igen?

– Jag var alltid med på min systers matcher i och med att pappa var lagledare där. Jag tyckte det var kul att kolla och en dag frågade pappa om jag skulle testa igen. Då gjorde jag det och tyckte att det var jätteroligt, säger Córdoba.

Hon har Gimo IF som moderklubb. Där spelade hon fram till att hon gick till Almtuna 2011, som då spelade i Ettan. Efter några år i Uppsalaklubben hörde Brynäs av sig och 2017 gick flyttlasset norrut.

– Då var det stor skillnad på Ettan och SDHL. Jag la ner betydligt mycket mer tid på träning, både på och utanför isen. I Almtuna hade vi fys, men inte i samma omfattning och lika professionellt. Det blev mer omfattande. Det tog mer tid, men blev samtidigt mycket roligare, säger Córdoba.

Hon spelade fyra raka säsonger i Brynäs, och i fjol resulterade det så när i ett SM-guld. Men Brynäs fick se sig besegrat av Luleå/MSSK i finalen. Till den här säsongen bestämde sig Córdoba för att lämna Brynäs. Valet föll till slut på Göteborg.

– Jag hade möjlighet att stanna i Brynäs, men de sista två åren hade det blivit mindre speltid. Jag var en av de äldre i laget och ville inte sitta och nöta bänk. Jag ville spela ishockey. Då kollade jag runt lite, och Göteborg lockade som stad. Klubben gav mig ett rätt bra erbjudande. Ville jag ha bra med speltid kändes Göteborg som bra alternativ, och att det fungerade med skolan spelade också in, säger Córdoba.

"Har varit en stor omställning"

En flytt som innebär att Córdoba den här säsongen har tillhört ett bottenlag och snart väntar kvalspel för hennes Göteborg.

– Det har varit en stor omställning. Det är skillnad på organisationerna och strukturen. Göteborg är en mycket mindre organisation, men Göteborg är i en utvecklingsfas där de blir bättre och bättre. Men inget snack om att det har varit en omställning, säger Córdoba.

Du som har spelat i ett lag som har vunnit mycket de senaste åren, hur har det varit mentalt att förlora så mycket som ni har gjort?

– Det har varit väldigt jobbigt såklart, och det ser man på alla i laget. Den här säsongen har varit som ingen annan i Göteborg. Tidigare har de också förlorat mycket, men inte som i år. Det har varit jobbigt för många, vilket märks på självförtroendet i spelet. Vi försöker se varje match som en ny möjlighet, men så fort det faller in ett mål bakåt blir det nog tyngre för oss än för andra lag, säger Emelie Córdoba.

Vad tycker du talar för er i ett kommande kval?

– Vi börjar få ihop vissa delar bättre i de senaste matcherna, som vi kan bygga vidare på. Sedan är det absolut många delar som måste bli mycket bättre. Med de nya tränarna har det blivit lite av en omstart och det känns som att vi har bättre sammanhållning i gruppen och det tycker jag talar för oss, säger Córdoba.

Förutom sammanhållningen, vilka delar tycker du har blivit bättre?

– Vi har fått ihop försvarsspelet något bättre stundtals. Offensivt behöver vi skapa mer, och det börjar i egen zon, att vi tar oss ur egen zon på ett bra sätt. Men där ser man ändå att vi har tagit ett steg i rätt riktning, säger hon.