• Huvudsponsor

Lördag Lör 19 Mars Mar
Söndag Sön 20 Mars Mar
Måndag Mån 21 Mars Mar
Onsdag Ons 23 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Fredag Fre 25 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Onsdag Ons 30 Mars Mar
Fredag Fre 1 April Apr
Söndag Sön 3 April Apr
Tisdag Tis 5 April Apr
Torsdag Tor 7 April Apr
Fredag Fre 16 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Onsdag Ons 21 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Söndag Sön 25 September Sep

Hiirikoski: "Jag har hittat mitt hem här i Luleå"

26 november 2021 10:09
Intervju

I den här intervjuserie lär vi känna några profiler i SDHL lite bättre. Näst på tur: Luleå/MSSK:s stjärnback Jenni Hiirikoski, som berättar om träningsintresset, det nya kontraktet samt varför hon trivs så bra i Luleå.


Inför den här säsongen tappade Luleå/MSSK flera tongivande spelare och många ställde sig frågan om norrbottningarna skulle kunna vara med i toppen en säsong till. När snart halva grundserien är spelad har vi fått svaret: Ja, Luleå/MSSK är en gång med i den absoluta toppen, och enligt Pernilla Winberg, expert på C More, är huvudanledningen till det stjärnbacken Jenni Hiirikoski, 34.

– Luleå/MSSK har Jenni Hiirikoski, med hennes vinnarskalle, och hon får med sig hela laget, sa Winberg till SDHL.se tidigare i november.

"Har haft en bra start"

Hiirikoski toppar backarnas poängliga med 26 poäng (5+21) på 16 matcher, men 34-åringen väljer att lyfta de unga spelarnas utveckling som en anledning till att Luleå/MSSK står på 42 poäng efter 18 omgångar.

– Vi har haft bra start. Vi är ett annat lag nu och har fler yngre tjejer i lager. De har fått mycket större roller än tidigare och jag tycker att de har gjort ett jättebra jobb så här långt, säger Luleå/MSSK:s lagkapten.

Jenni Hiirikoski är inne på sin sjätte säsong i Luleå/MSSK. Hon kom till klubben 2016 och när flytten gick västerut visste hon inte särskilt mycket om sin nya hemstad.

– Michelle (Karvinen) hade varit här och jag visste lite genom henne. Sedan hade jag pratat en del med Fredrik Glader (som då var huvudtränare i laget). Jag visste att Luleås herrlag hade haft flera finska spelare i laget genom åren. Det var i stort sett allt jag visste, säger Hiirikoski, som har tre SM-guld med Luleå/MSSK på meritlistan.

Utöver det har Hiirikoski tagit åtta VM-medaljer samt två OS-brons med Finland. Tidigare i höstas blev det klart att världsbacken stannar i Luleå/MSSK till 2025.

– Skönt att göra det klart den här tiden på säsongen. Jag har hittat mitt hem här i Luleå. Det är en ära att få representera Luleå/MSSK och vara omgiven av så härliga och talangfulla personer varje dag. Det är en dröm som blir sann att få vara, säger Hiirikoski.

Du säger att du trivs i Luleå, men vad är det som gör att du trivs?

– Vi har riktig vinter. Jag älskar snö och det är härligt att det är kallt. För mig gör det inget att det är lite mörkare vissa dagar. Jag gillar verkligen att det är riktig vinter. Stan är fin, omringat vatten. Det är härligt att gå i naturen här. Jag gillar verkligen stan, säger Hiirikoski.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Jag är ganska lugn. Jag gillar att vara hem och prata med familjen på telefonen. Inget speciellt. Jag går ut och går i naturen och sådana saker, säger 34-åringen.

"Det är världsklasspelare"

Hiirikoski är inte den enda som har skrivit nytt kontrakt med klubben. Hennes finska lagkamrater Ronja Savolainen och Petra Nieminen har också förlängt sina avtal.

– Jätteroligt att de stannar. Det är världsklasspelare, och vi kommer att utmana oss varje dag för att hela tiden utvecklas och bli bättre. Det ska bli kul att fortsätta jobba tillsammans med dem, säger Hiirikoski.

Hade ni snackat ihop er innan ni förlängde?

– Alla får göra sitt eget beslut, men självklart pratar vi. Men till slut gör alla sitt eget val, säger 34-åringen.

Spelade fotboll som ung

Att Hiirikoski betyder väldigt mycket för Luleå/MSSK bekräftade Ronja Savolainen i en intervju med SDHL.se förra säsongen. Hon sa att Hiirikoski är den person som har betytt mest för hennes karriär. ”Hon har lärt mig mycket kring vad man ska göra innan match, hur man ska träna, beroende på om det är en match snart eller inte”, sa Savolainen då.

– Det är riktigt kul att höra. Jättekul, säger Hiirikoski om lagkamratens beröm.

Hiirikoskis fysiska status är ofta något nämns när finskans storhet kommer på tal. Hon berättar att träning alltid har varit ett intresse för henne och sedan några år tillbaka är hon även fystränare i SDHL-laget.

– Det funger bra. Fysiken har alltid var min starka sida, säger hon.

Har du ändrat ditt sätt att träna mycket genom åren?

– Ja, självklart. Jag har haft mina egna coacher i många år och vi har ändrat eftersom för att få ut så bra resultat som möjligt. Jag är väldigt tacksam över att ha haft ett så bra team runt mig, säger hon.

Som ung höll hon även på med fotboll och friidrott. Hon spelade fotboll fram till att hon var 17 år, men det var aldrig något snack kring vilken sport hon skulle satsa på.

– Det var rätt givet att det skulle bli hockey. Jag har alltid gillat hockey. Sedan tror jag att det har varit viktigt för min utveckling att jag har hållit på med andra sporter också, säger Jenni Hiirikoski.

Du har ju varit med och vunnit mycket under din karriär. Är det något speciellt som du är extra stolt över?

– Jag har varit med om många stora grejer i landslaget, och även i Luleå. Det viktigaste, som ligger bakom allt, är att du gillar det du gör varje dag. Den inställningen har jag alltid försökt ha. Jag har försökt att vara i en bra miljö så att det är kul att jobba varje dag, säger hon.